Hlasy afganských volieb sa prekontrolujú, dohodol Kerry

Výsledky afganských prezidentských volieb budú pod dohľadom OSN preverené. V sobotu to oznámil americký minister zahraničia John Kerry.

13.07.2014 11:08
John Kerry Foto: ,
Americký minister zahraničia John Kerry.
debata (11)

Stalo sa tak po tom, čo sa stretol sa s oboma rozhádanými kandidátmi, Ašrafom Ghaním a Abdulláhom Abdulláhom, ako aj prezidentom Hámidom Karzajom. Ghaní aj Abdulláh sľúbili, že budú pri tomto úsilí o urovnanie sporu nápomocní. „Toto je najsilnejší možný signál túžby oboch kandidátov obnoviť legitimitu procesu a afganskej demokracie,“ povedal Kerry. Preverovanie ôsmich miliónov hlasov by malo podľa jeho slov začať do 24 hodín. Termín oznámenia konečných výsledkov je stanovený na 22. júla, z dôvodu kontroly však bude zrejme odložený. Posunie sa zároveň aj dátum uvedenia nového prezidenta do funkcie, ktorý bol pôvodne určený na 2. augusta.

Bývalý afganský minister financií Ghaní v druhom kole prezidentských volieb zo 14. júna porazil víťaza aprílového prvého kola, exministra zahraničných vecí Abdulláha. Podľa predbežných výsledkov získal ekonóm paštúnskej národnosti 56,44 percenta hlasov, čo však nemusí zodpovedať konečným číslam. Ghaního súper pochádzajúci z paštúnsko-tadžickej rodiny požaduje, aby najskôr volebné orgány preverili tvrdenia o rozsiahlych manipuláciách a oddelili skutočné od podvodných hlasov. Na podvodoch v prospech Ghaního sa podľa neho podieľal i úradujúci prezident Karzaj, ktorý sa o znovuzvolenie uchádzať nemohol. Zahraniční pozorovatelia sa vyjadrili, že podvody zaznamenali na oboch stranách.

Spojené štáty sa obávajú, že vzájomné obviňovanie a spochybňovanie výsledkov by mohlo ešte viac rozdeliť Afganistan, ktorý sa na voľby pripravoval ako na prvý demokratický prenos moci v jeho dejinách poznačených vojnami. Kerry už vopred varoval pre uzurpovaním moci v reakcii na správy, že Abdulláh plánuje „paralelnú vládu“. Zároveň vyjadril nádej, že spor sa podarí vyriešiť.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #voľby #john kerry #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní