V europarlamente schválili štvoricu komisárov

Európsky parlament schválil podľa očakávania štyroch nových členov do existujúcej Európskej komisie Josého Barrosa. Potvrdiť ich ešte musia členské krajiny, ktoré to zrejme urobia v najbližšom čase.

16.07.2014 13:20
debata

Štvorica na niekoľko mesiacov nahradí v terajšej komisii tiež členov, ktorí o svoje posty prišli so získaním mandátu europoslanca. Najvýraznejšou tvárou medzi novými komisármi je bývalý fínsky premiér Jyrki Katainen, ktorý v pozícii komisára pre hospodárske a menové záležitosti a euro nahradí krajana Olliho Rehna.

Katainen je jediný zo štvorice, s ktorým domovská krajina počíta aj v novo vznikajúcej komisii Jeana-Claudea Junckera. Jeho tím by mal Barrosovho komisára vystriedať od novembra.

Namiesto Antonia Tajaniho bude mať portfólio týkajúce sa priemyslu a podnikania na starosti Talian Ferdinando Nelli Feroce. Spravodlivosť, základné práva a občianstvo povedie namiesto Viviane Redingovej do jesene Martine Reichertsová z Luxemburska a Poliak Jacek Dominik nahradí Janusza Lewandowského, ten zodpovedal doteraz za rozpočtovú problematiku.

Európsky parlament, ktorý má 751 členov, o štvoricu hlasoval v poločnej voľbe a za bolo 421 poslancov. Príslušné výbory budúce komisára vypočuli v pondelok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #José Manuel Barroso