Švédsky súd potvrdil platnosť zatykača na Assangea

Švédsky súd potvrdil platnosť medzinárodného zatykača na zakladateľa servera Wikileaks Juliana Assangea. Informovala o tom agentúra Reuters.

16.07.2014 19:11
wikileaks, assange, afganistan, dokumenty Foto:
Ďalšie tajné dokumenty o vojne v Afganistane sa chystá zverejniť internetová stránka Wikileaks, ktorej šéfuje Julian Assange.
debata

Assange tak zrejme ďalej zostane na ekvádorskej ambasáde v Londýne, kde kvôli obavám z vydania do Švédska strávil už cez dva roky. Server Wikileaks sa preslávil uverejnením utajovaných diplomatických správ Spojených štátov na interente.

Podľa agentúry AP miestny súd v Štokholme potvrdil právne dôvody pre medzinárodný zatýkací rozkaz vydaný na Assangea. Jeho právnici uviedli, že podajú odvolanie proti súdnemu rozhodnutiu.

Štyridsaťtriročný Austrálčan sa od roku 2012 skrýva pred britskými úradmi na ekvádorskej ambasáde, pretože Londýn ho chce vydať do Švédska, kde mu hrozí trestné stíhanie pre podozrenie zo znásilnenia.

Assange ale tvrdí, že ide len o zámienku, aby mohol byť vydaný do Spojených štátov, kde má čeliť obvineniu pre zverejnenie státisícov utajených amerických vojenských správ a diplomatických depeší na internete.

Portál WikiLeaks vznikol v roku 2006 a od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov a ďalších citlivých dát. Veľký rozruch spôsobil vo svete v roku 2010, kedy vystavil americké dokumenty, ktoré získal od amerického vojaka Bradleyho Manninga.

Manninga vlani odsúdili na 35 rokov. Po rozsudku oznámil, že chce byť ženou. Hoci k tomu právne zatiaľ nedošlo, médiá ho označujú podľa jeho želania ako Chelsea Manningovú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Assange