Holandsko je v šoku, príbuzných obetí z malajzijského lietadla dopravia na Ukrajinu

Rozrušenie a vzlykajúci príbuzní sa zhromaždili na amsterdamskom letisku Schiphol, Holandsko snaží spamätať zo štvrtkovej katastrofy malajzijského lietadla. Let spoločnosti Malaysia Airlines MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpur zmizol z radarov, kým sa s 298 ľuďmi na palube zrútil vo východnej časti Ukrajiny a vyšetrovatelia preverujú možnosť, či lietadlo nebolo zostrelené.

18.07.2014 09:22 , aktualizované: 10:37
Ukrajina, lietadlo Foto: ,
Príbuzní cestujúcich malajzijského lietadla na letisku v Amsterdame.
debata (27)

Proruskí separatisti a vládni činitelia v Kyjeve sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za katastrofu. Objevili sa informácie, že lietadlo mohlo byť zostrelené raketou zem-vzduch. (Viac čítajte v správe Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo. Kto ho zostrelil?)

Holandské červeno-bielo-modré vlajky boli po celej krajine aj na všetkých holandských veľvyslanectvách vo svete spustené na pol žrde. Vyhlásenia a kondolencie rodinám zverejnil holandský kráľ, premiér aj rad vládnych činiteľov.

Viceprezident spoločnosti Malaysia Airlines Huib Gorter na tlačovej konferencii na letisku Schiphol vyhlásil, že spoločnosť prepraví lietadlom príbuzných obetí na Ukrajinu na miesto nešťastia, ak si to budú želať.

Správa o zrútení lietadla mnoho obyvateľov Holandska šokovala. Stala sa len štyri mesiace po tom, čo iné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines zmizlo bez stopy nad Indickým oceánom s 239 ľuďmi na palube.

Zákaznícky servis spoločnosti Malaysia Airlines.
Muž (v modrom), ktorého rodina bola na palube...
+30Cestujúci sa pozerajú na tabuľu na letisku v...

„To snáď nemôže byť pravda!“ napísala na Facebook Alicia de Boerová, keď sa dozvedela, že jej priateľ, mladý Holanďan Cor Pan, bol zrejme na palube zrúteného boeingu. Tesne pred nástupom do lietadla na internet poslal fotografiu lietadla s komentárom: „Ak niekde zmizne – tak vyzerá takto.“ Cor Pan, ktorý do Malajzie letel s vidinou dovolenky na pláži, fotografiu poslal ako vtipnú poznámku s odkazom na nezvestné malajzijské lietadlo. Po páde lietadla však jeho správa nabrala tragický zmysel a vo štvrtok večer už ju na Facebooku zdieľalo viac ako 10-tisíc ľudí.

Katastrofa malajzijského lietadla predstavuje druhú najvyššiu stratu pre Holandsko pri leteckom nešťastí od desivej zrážky dvoch lietadiel Boeing 747 na Kanárskych ostrovoch, pri ktorej v roku 1977 zahynulo 238 Holanďanov.

Vo štvrtok však šokovaní cestujúci, ktorí mali nastúpiť do ďalšieho spoja do Kuala Lumpur, zhodne uvádzali, že ich nešťastie od cesty neodradí. „Nastúpime do lietadla. Som si istý, že letecká spoločnosť teraz prijme potrebné opatrenia,“ povedal agentúre AFP jeden z cestujúcich. „Blesk nikdy neudrie dvakrát do rovnakého miesta,“ dodal ďalší fatalisticky.

Holandská tlač hľadá vinníkov

Holandská tlač sa v piatok snažila nájsť vinníkov leteckého nešťastia. Jeho komentáre pritom hovoria o „šoku“ a „hroznej vražde“. Textom a snímkam trosiek lietadla, holandských pasov nájdeným na mieste katastrofy, obetí a ich plačúcich blízkych venovali každé noviny hneď niekoľko strán.

„V šoku“, bol titulok obľúbených novín Algemeen Dagblad, zatiaľ čo ďalší denník De Telegraaf odsudzuje „hroznú vraždu“ a pád malajzijského lietadla s takmer tromi stovkami ľudí na palube označuje za „teroristický útok“. „Vlna smútku a vnútorného zmätku,“ opísal pocity Holanďanov ďalší denník De Volkskrant.

Komentáre špekulujú o príčinách pádu stroja, ktoré sú zatiaľ nejasné, zatiaľ čo americkí predstavitelia podľa agentúry AFP tvrdia, že lietadlo zostrelila raketa zem-vzduch.

„Kto nad Ukrajinou zostrelil lietadlo na linke MH17?“ pýta sa Algemeen Dagblad. „Všetko naznačuje, že ide o proruských rebelov,“ domnieva sa denník De Volkskrant. Letecká katastrofa podľa neho znamená problémy pre ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Proruskí rebeli utrpeli vo štvrtok porážku, ktorá by mohla znamenať smrť ich štvormesačného odporu proti ukrajinskej vláde,“ tvrdí De Volkskrant. Poznamenáva, že rebeli v posledných dňoch dosahovali v teréne úspechy za podpory Moskvy.

Denník NRC Handelsblad je vo svojich súdoch opatrnejší. „Je hlavne množstvo otázok a ešte na ne nie sú odpovede. Bol MH17 skutočne zostrelený? A ak áno, tak kým?“ pýta sa denník.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Holandsko #Ukrajina #Malaysia Airlines #zostrelené malajzijské lietadlo