Čierne skrinky podľa Klimkina našli, sú na Ukrajine

Čierne skrinky malajzijského boeingu, v ktorého troskách vo štvrtok na východnej Ukrajine našlo smrť takmer tristo ľudí, sú na ukrajinskom území a budú odovzdané ukrajinskej vládnej komisii.

18.07.2014 10:50 , aktualizované: 22:19
Malajzia, lietadlo, malajzijské lietadlo,... Foto: ,
Malajzijské lietadlo Boeing 777-200
debata

V kyjevskej televízii to v piatok oznámil ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin. Zariadenie, ktoré zaznamenáva dátovú a hlasovú komunikáciu posádky, podľa Klimkina našli a zostáva na Ukrajine.

„Skrinky boli nájdené a dúfam, že budú odovzdané vládnej komisii,“ povedal minister. „Sú na ukrajinskom území,“ dodal. Kto ich má ukrajinské vládne komisii odovzdať, Klimkin nespresnil. Členmi komisie, ktorá má okolnosti tragického nešťastia vyšetrovať, sa podľa ukrajinského ministra stanú zástupcovia Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO), odborníci z Holandska a Malajzie a tiež experti z USA, kde bol lietadlo vyrobený.

Pozorovatelia OBSE sú na mieste katastrofy

Skupina 30 pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v piatok popoludní dorazila na miesto pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. Oznámil to hovorca OBSE v Ženeve.

Predtým podľa neho takzvaná kontaktná skupina prostredníctvom videokonferencie rokovala s povstalcami. Tí vraj vyšetrovateľom v práci nebudú nijako prekážať.

Podľa nepotvrdených informácií skupinu OBSE sprevádzajú štyria ukrajinskí experti a doneckí kriminalisti.

Medzinárodný tím má na mieste zabezpečiť, aby trosky lietadla boli k dispozícii medzinárodným vyšetrovateľom a expertom, ktorí dorazia neskôr. Záujem je najmä o takzvané čierne skrinky, ktoré obsahujú dátový a zvukový záznam palubnej komunikácie.

Na mieste katastrofy boeingu podľa Kyjeva dochádza k rabovaniu

Ukrajinské ministerstvo vnútra v piatok vyzvalo pozostalých po obetiach štvrtkovej leteckej katastrofy, aby zablokovali platobné karty svojich mŕtvych blízkych.

„Ruskí žoldnieri“ totiž podľa Kyjeva na mieste nešťastia prehľadávajú trosky malajzijského boeingu a mŕtvym berú nielen cennosti a hotové peniaze, ale aj platobné karty.

„Je to otvorené drancovania,“ napísal na Facebooku poradcu ministerstva Anton Heraščenko.

„Práve som dostal správu, že teroristi-žoldnieri včera (vo štvrtok) zobrali mŕtvym nielen peniaze a cenné veci, ale zvlášť pátrali po platobných kartách svojich obetí,“ uviedol ukrajinský činiteľ.

Teraz sa vraj snažia z kartových účtov peniaze vybrať priamo na Ukrajine, alebo karty posielajú do Ruska.

Ruské úrady sa k prípadom údajného okrádanie mŕtvych nevyjadrili a správy z ukrajinských zdrojov nemožno nezávisle overiť.

Ukrajinská tlač pripomína, že podobné kauzy riešila ruská justícia pred štyrmi rokmi pri katastrofe poľského vládneho lietadla pri západoruskom Smolensku. Niekoľko ruských vojakov, ktorí miesto nešťastia mali strážiť, ruské súdy za krádež kreditných kariet vtedy odsúdili.

Podľa Obamu bol boeing nad Ukrajinou zostrelený

Podľa Baracka Obamu bol malajzijský boeing nad Ukrajinou zostrelený raketou odpálenou z oblasti kontrolovanej separatistami, ktoré podporuje Moskva. Americký prezident v mimoriadnom vyhlásení označil štvrtkový udalosť za globálnu tragédiu, ktorá môže mať nedozerné dôsledky. Vyzval k dôkladnému medzinárodnému vyšetrenie prípadu a ubezpečil, že Spojené štáty sú pripravené k tomu maximálne prispieť.

Pôdu pre činnosť pozorovateľov OBSE na mieste katastrofy pripravila podľa agentúry Unian kontaktná skupina zložená zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a OBSE.

Medzitým sa Rusko a Ukrajina navzájom obviňujú zo zostrelenia malajzijského lietadla.

Separatisti čierne skrinky nemajú, tvrdia, že ich má Kyjev

Pôvodné správy o tom, že čierne skrinky zabavili separatisti, ktorí zrejme na miesto pádu stroja dorazili prví, ukrajinská strana aj vzbúrenci sami popreli. Vedenie Doneckej oblasti v piatok oznámilo, že dve čierne skrinky majú ukrajinské úrady. Kyjev však nič také oficiálne nepotvrdil.

Viac o okolnostiach zrútenia malajzijského lietadla na Ukrajine čítajte v článku Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo. Kto ho zostrelil?

Moskva vraj „čierne skrinky“ z boeingu nechce

Rusko nemieni prevziať takzvané čierne skrinky z malajzijského lietadla, povedal v piatok šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Palubné záznamníky, nazývané čierne skrinky, by mohli prezradiť podrobnosti o osude lietadla, ktoré bolo zrejme zostrelené s 298 ľuďmi na palube. Nie je však jasné, kde sa tieto prístroje teraz nachádzajú.

Kvety na troskách zrúteného lietadla. Foto: Reuters, MAXIM ZMEYEV
vrak, Malajzijské lietadlo, havária, Ukrajina, rodiny, smútok, zostrelené Kvety na troskách zrúteného lietadla.

„Napriek tomu, čo tvrdí Kyjev, nechystáme sa tieto skrinky zabrať. Nehodláme porušiť pravidlá, ktoré v medzinárodnom spoločenstve pre takéto prípady platia,“ povedal Lavrov v ruskej televízii.

Minister podľa agentúry Interfax podporil návrh ukrajinského prezidenta, aby príčiny katastrofy vyšetrovala medzinárodná komisia. Moskva si podľa neho želá, aby čo najskôr na miesto nehody dorazili medzinárodní experti a prevzali záznamníky.

„Všetko je nutné urobiť tak, aby nikto nepochyboval o úprimnosti a pripravenosti uskutočniť plnohodnotné vyšetrovanie,“ povedal. „Čierne skrinky“ podľa agentúry Interfax-Ukrajina v piatok na mieste nehody našli ukrajinskí záchranári. Nie je však vraj známe, kde sa teraz nachádzajú.

Už predtým jeden z predákov doneckých povstalcov Andrej Purgin tvrdil, že sa podarilo čierne skrinky nájsť a že budú odovzdané do Moskvy na preskúmanie. Neskôr sa však podľa ďalšieho vodcu rebelov Alexandra Borodaja ukázalo, že nájdené predmety nie sú čiernymi skrinkami.

Vzdušný priestor nad konfliktnou zónou na Ukrajine uzavreli

Ukrajinské úrady v piatok podľa agentúry Unian uzatvorili vzdušný priestor nad východom krajiny, kde v súčasnosti prebieha operácia proti proruským separatistom. Až doteraz bol tento priestor nad oblasťou bojov podľa ruského denníka Kommersant uzavretý iba do výšky 7 500 metrov, vraj aby ukrajinské úrady mohli inkasovať platby za prelety civilných strojov vo väčšej výške.

Zákaznícky servis spoločnosti Malaysia Airlines.
Muž (v modrom), ktorého rodina bola na palube...
+30Cestujúci sa pozerajú na tabuľu na letisku v...

Informovalo o tom ministerstvo pre infraštruktúru. Stalo sa tak deň po tom, čo sa pri hraniciach s Ruskom zrútilo malajzijské lietadlo, pričom zomrelo 298 ľudí. Podľa všetkého bolo zostrelené, pôvodca nešťastia zatiaľ známy nie je.

Ministerstvo na svojej webovej stránke uviedlo, že vzdušný priestor je úplne uzatvorený nad východným Doneckým a Luhanským regiónom, kde sa bojuje, a čiastočne prelety zakázali aj nad susedným Charkovským regiónom.

Mnohé letecké spoločnosti už vo štvrtok oznámili, že po nešťastí prestanú lietať nad východom Ukrajiny. Ako prvá o tom informovala Lufthansa, ktorú nasledoval ruský Aeroflot a následne aj ďalšie spoločnosti. Aerolínie pritom bežne lietajú aj nad oblasťami zmietanými konfliktami, ako je Irak a Afganistan.

Dôvodom je, že tamojší militanti spravidla nedisponujú technikou na prípadné zostrelenie civilných lietadiel pohybujúcich sa v obrovských výškach. Podľa expertov sú v zásade len dve možnosti, ako zostreliť civilné stroje v letovej hladine niekoľkých kilometrov: buď pomocou radarom navádzaných rakiet zem-vzduch, alebo prostredníctvom stíhačiek.

Malajzia pošle vyšetrovací tím

Malajzia pošle na Ukrajinu tím zložený zo 62 ľudí, ktorí majú navštíviť miesto pádu malajzijského lietadla. Oznámil to v piatok malajzijský minister dopravy Liow Tiong Lai, ktorý uvítal medzinárodné výzvy na nezávislé vyšetrovanie nešťastia.

Majú zoznam obetí podľa národností

Záchranári na mieste nešťastia podľa ukrajinského ministerstva zahraničia doteraz našli 181 tiel. Úrady nešťastie vyšetrujú ako teroristický útok. „(Separatisti) musia prednostne uzavrieť miesto katastrofy a umožniť miestnym orgánom, aby začali prípravy na odvoz tiel,“ uviedla OBSE.

Otec Ng Siang Seng a sestra Angline smútia za... Foto: SITA/AP, Binsar Bakkara
vrak, Malajzijské lietadlo, havária, Ukrajina, rodiny, smútok, zostrelené Otec Ng Siang Seng a sestra Angline smútia za Hendrym, ktorý zahynul v lietadle. Hovoria s novinármi na Severnej Sumatre, v Indonézii.

Malajzijský minister dopravy Liow Tiong Lai zároveň aktualizoval zoznam obetí havárie podľa národností. Na palube podľa neho bolo 173 občanov Holanďanov, 44 Malajzijčanov (vrátane posádky), 27 Austrálčanov, 12 Indonézanov, deväť Britov, štyria Nemci, štyria Belgičania, traja Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan. Viac ako dve desiatky cestujúcich stále ešte neboli identifikované.

Minister Liow Tiong Lai zároveň vyjadril názor, že by bolo strašné, keby sa ukázalo, že lietadlo bolo nad Ukrajinou zostrelené.

„Ak by sa to potvrdilo, bolo by to v rozpore s medzinárodným právom a išlo by o hrubú urážku ľudskej morálky,“ povedal novinárom v Kuala Lumpur.

Minister doplnil, že po nešťastí Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO) zakázala lety nad Ukrajinou.

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #OBSE #Ukrajina #Malaysia Airlines #zostrelené malajzijské lietadlo