Bezpečnostná rada OSN vyzvala na dôkladné vyšetrenie pádu lietadla

Bezpečnostná rada OSN v piatok na svojom mimoriadnom zasadnutí vyzvala k "úplnému, dôkladnému a nestranné medzinárodnému vyšetreniu" štvrtkového zrútenia malajzijského lietadla s 298 ľuďmi na palube na východnej Ukrajine.

18.07.2014 11:59 , aktualizované: 17:52
Letisko, Malajzijské lietadlo, havária,... Foto: ,
Ľudia nosia kvety a sviečky pred Holandskú ambasádu v Kyjeve.
debata (32)

Americká veľvyslankyňa pri OSN naznačila, že lietadlo pravdepodobne zostrelili proruskí separatisti technicky podporovaní z Ruska.

Podľa agentúry Reuters Bezpečnostná rada okrem iného vyzvala všetky strany východoukrajinského konfliktu, aby vyšetrovateľom zabezpečili prístup k miestu nešťastia.

V jednomyseľne schválenom vyhlásení Bezpečnostná rada ďalej vyzvala k náležitému vyvodeniu zodpovednosti za štvrtkové nešťastie.

Podľa Obamu bol boeing nad Ukrajinou zostrelený

Podľa Baracka Obamu bol malajzijský boeing nad Ukrajinou zostrelený raketou odpálenou z oblasti kontrolovanej separatistami, ktoré podporuje Moskva. Americký prezident v mimoriadnom vyhlásení označil štvrtkový udalosť za globálnu tragédiu, ktorá môže mať nedozerné dôsledky. Vyzval k dôkladnému medzinárodnému vyšetrenie prípadu a ubezpečil, že Spojené štáty sú pripravené k tomu maximálne prispieť.

Krátky text vyhlásenia navrhla Británia, ktorá chcela, aby ho Bezpečnostná rada schválila už vo štvrtok. Rusko ale žiadalo viac času na jeho preštudovanie.

Zástupcovia v 15-člennom orgáne OSN v piatok podľa agentúry AFP držali minútu ticha za obete tragédie, ktorá sa odohrala v konfliktnej oblasti na východe Ukrajiny.

Jednou z možných príčin pádu lietadla bolo jeho zostrelenie, z čoho sa navzájom obviňujú ukrajinská vláda a prerastá separatisti na východe Ukrajiny.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová na zasadnutí vyhlásila, že lietadlo pravdepodobne zostrelili proruskí separatisti raketou zem-vzduch. To podľa CNN vyplýva aj z predbežnej správy amerických tajných služieb. „Nemôžeme vylúčiť, že ruský personál pomáhal s prevádzkovaním týchto systémov,“ uviedla ďalej Powerová.

Podľa diplomatky sa Spojené štáty domnievajú, že vypálená bola raketa typu SA-11, a to z oblasti kontrolovanej separatistami, ktorí sa navyše predtým chválili, že tieto rakety získali. Powerová povedala, že Rusko separatistom poskytlo rakety SA-11s a ďalšie ťažké zbrane.

„Vzhľadom na technickú zložitosť SA-11 je nepravdepodobné, že separatisti by dokázali účinne systém prevádzkovať bez podpory zasvätených odborníkov, a preto sa nemôže vylúčiť technická podpora od ruského personálu pri prevádzkovaní systému,“ citovala Powerová agentúra Reuters.

Severoatlantická aliancia používa označenie SA-11 Gadfly pre mobilné protilietadlový systém 9K37 Buk, ktorý zaradila sovietska armáda do výzbroje v roku 1979.

„Ak separatisti podporovaní Ruskom skutočne stáli za útokom na civilné linkové lietadlo, budú mať spoločne so svojimi podporovateľmi dobrý dôvod zakrývať dôkazy o svojom zločine,“ upozornila Powerová. Preto je podľa nej nevyhnutné, aby vyšetrovanie začalo ihneď.

Svetoví lídri žiadajú vyšetrenie zrútenia lietadla na Ukrajine

Svetoví lídri reagujú na zrútenie malajzijského Boeingu na východe Ukrajiny, kde prebiehajú boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

O tragédii spolu ešte vo štvrtok hovorili ukrajinský prezident Petro Porošenko a americký prezident Barack Obama. „Prezidenti zdôraznili, že všetky dôkazy z miesta havárie musia zostať na mieste na ukrajinskom území, aby medzinárodní vyšetrovatelia mohli preveriť všetky aspekty tragédie,“ uviedol k telefonátu Biely dom. Obama tiež Porošenkovi sľúbil, že americkí experti poskytnú Ukrajine pomoc.

Viníkov by podľa Jaceňuka mal súdiť Haag

Vinníkov havárie lietadla by mali postaviť pred medzinárodný tribunál v Haagu. Vyhlásil to ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorého vláda viní zo skazy lietadla Rusov a tvrdí, že stroj bol zostrelený.

„Rusi zašli príliš ďaleko. Je to medzinárodný zločin, ktorého vinníci by mali byť súdení v Haagu,“ uviedol. „Je tam (v Haagu) veľa miesta, všetci sa tam zmestia,“ dodal podľa agentúry Interfax-Ukrajina. Jaceňuk pritom nešpecifikoval, o aký tribunál by malo ísť. V Haagu pôsobí niekoľko medzinárodných sú­dov.

Jaceňuk počíta s medzinárodným vyšetrovaním tragédie. „(…) Obrátili sme sa na vlády ďalších krajín, aby sa uskutočnilo medzinárodné vyšetrovanie tejto strašnej tragédie, ktorá je bezpochyby teroristickým činom,“ povedal premiér. "Obraciame sa na všetky príslušné vlády, aby pomohli Ukrajine s vyšetrovaním tohto teroristického útoku, zistením miesta, odkiaľ došlo k odpalu (protilietadlovej rakety), a zistením podielu iných krajín na tomto teroristickom útoku (…) Svet sa musí dozvedieť mená zločincov, svet musí poznať krajiny či presnejšie krajinu, ktorá podporuje týchto banditov, "dodal.

Putin: Kyjev nesie plnú zodpovednosť

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Kyjev nesie plnú zodpovednosť za zrútenie malajzijského lietadla, pretože sa odohralo na Ukrajine. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Nešťastie by sa podľa šéfa Kremľa nestalo, keby ukrajinská armáda neobnovila vojenskú operáciu proti povstalcom na východe Ukrajiny.

Merkelová a Barroso žiadajú dôsledné vyšetrovanie a prímerie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala ukrajinskú vládu a separatistov na východe krajiny, aby pristúpili na prímerie.

Je to podľa nej nevyhnutný predpoklad pre vyšetrenie pádu lietadla.

„Je mnoho indícií, že lietadlo bolo zostrelené,“ povedala Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne a vyzvala na dôkladné prešetrenie celej udalosti. Odmietla sa ale vyjadriť k tomu, kto haváriu dopravného lietadla spôsobil.

Podľa nemeckej kancelárky nesie za udalosti na Ukrajine zodpovednosť aj Rusko. Moskva podľa nej dostatočne neprispieva k tomu, aby sa boje medzi separatistami a vládnymi silami zastavili. Navyše sú podľa kancelárky „silné náznaky“, že separatisti získali z Ruska prinajmenšom časť svojej výzbroje. Tiež štvrtkový incident podľa Merkelovej ukázal, aká vážna je situácia.

Merkelová opäť vyzvala k diplomatickému riešeniu situácie na Ukrajine. „Diplomatické riešenie nemá žiadnu alternatívu,“ povedala nemecká kancelárka. Berlín sa podľa nej snaží vyjednať upokojenie situácie, nutný je ale aj príspevok ruskej vlády.

Predseda Európskej komisie José Barroso označil pád malajzijského lietadla za „skutočne šokujúcu“ udalosť. Je podľa neho potrebné okamžite zistiť, čo presne sa stalo.

Premiéri Holandska a Malajzie sú šokovaní

Holandského aj malajzijského premiéra zrútenie lietadla šokovalo. Šéf holandskej vlády Mark Rutte sa okamžite vracia z Bruselu, kde sa zúčastnil summitu EÚ, domov, uviedol v tlačovom vyhlásení jeho úrad. Jeho malajzijský náprotivok Najib Abdul Razak oznámil, že tamojšie úrady začínajú vyšetrovanie katastrofy.

„Som šokovaný správami o zrútení lietadla malajských aerolínií. Začíname okamžité vyšetrovanie,“ napísal potom na komunitnej sieti Twitter malajzijský premiér.

„Som hlboko šokovaný dramatickými správami o páde lietadla spoločnosti Malaysia Airlines číslo MH17,“ vyhlásil premiér Rutte. Dodal, že je v kontakte s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Šokovaný ostal tiež britský premiér David Cameron.

Austrálsky premiér obviňuje separatistov

Austrálsky premiér Tony Abbott v piatok obvinil proruských separatistov na východe Ukrajiny zo zodpovednosti za pád lietadla, na palube ktorého zahynulo 298 ľudí. Nešťastie vyvolalo rozruch aj v Austrálii: v lietadle bolo totiž 28 jej občanov.

Abbott zrejme zašiel ďalej ako iní západní politici v tom, komu klásť nešťastie za vinu. Predvolal si ruského veľvyslanca v Canberre s výzvou, aby Moskva vysvetlila proruských rebelov. S veľvyslancovými odpoveďami, ktorý zodpovednosť za nešťastie rovnako ako prezident Vladimir Putin zvalil na Ukrajinu, Abbott nebol spokojný.

„Musím povedať, že prvou reakciou ruského veľvyslanca bolo, že z toho obvinil Ukrajinu. Musím povedať, že to je hlboko, naozaj hlboko neuspokojivé,“ povedal Abbott novinárom. „Všetci vieme, že na Ukrajine sú problémy. Vieme tiež, kto nesie na týchto problémoch veľkú vinu. Myšlienka, že Rusko môže nejako tvrdiť, že s tým nemá nič do činenia, pretože sa to stalo v ukrajinskom vzdušnom priestore, vskutku neobstojí,“ cituje Abbota agentúra Reuters.

Austrália má hostiť summit lídrov krajín skupiny G20, vrátane Putina. Na otázku, či by privítal Putina, keby sa preukázalo, že Rusko stojí za nehodou, Abbott odpovedal, že je potrebné počkať na výsledky vyšetrovania. Podľa austrálskeho ministra financií Joea Hockeya je Putin na summite stále medzi pozvanými hosťami.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Ukrajina #Malaysia Airlines #zostrelené malajzijské lietadlo