Letecká tragédia: Domov sa už nevrátia mladomanželia ani celé rodiny

S Austrálčankou Kaylene sa osud škaredo zahráva. Keď v marci prišla o brata v stratenom malajzijskom lietadle, ešte netušila, že jej nevlastná dcéra zomrie v lietadle zostrelenom nad Ukrajinou. "Nerozumiem, ako nás mohla postretnúť taká smola. Pritom išlo o dva rôzne lety, ale bohužiaľ rovnakú spoločnosť," povedala.

18.07.2014 18:00
vrak, Malajzijské lietadlo, havária, Ukrajina,... Foto: ,
Otec Ng Siang Seng a sestra Angline smútia za Hendrym, ktorý zahynul v lietadle. Hovoria s novinármi na Severnej Sumatre, v Indonézii.
debata (95)

Toto je len jeden z príbehov, ktoré po tragédií Boeingu 777, zaplavujú internet. Médiá na celom svete zverejňujú fotografie obetí, ktoré cestovali na trase z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Pozostalí hovoria o posledných telefonátoch, ktoré mali so svojimi príbuznými. Ďalší nestrácajú nádej, že svojich najbližších ešte uvidia.

Austrálčan Nick Norris vzal svoje vnúčatá na cestu po Európe. Počas niekoľkých týždňov navštívili najvýznamnejšie metropoly a tešili sa domov. Mo, Evie a Otis sa však k svojim rodičom nikdy nevrátia. Spolu so starým otcom zahynuli v malajzijskom lietadle. Príbuzní sú zdrvení. Nicka poznali ako srdečného človeka, ktorý by svojej rodine dal všetko. Hovoria, že zomrel kvôli láske k vnúčatám. Chcel im splniť sen a zobrať ich do Európy.

Svoju staršiu sestru v Kuala Lumpure čakal aj rozrušený Akmar Mohamad Noor. Ako povedal, do Malajzie sa vracala po piatich rokoch s celou rodinou. Už 30 rokov žije v Ženeve a do rodnej krajiny išla na oslavu sviatku, ktorý znamená koniec ramadánu. „Volala mi tesne predtým, než nastúpila do lietadla. Povedala: ‚Čoskoro sa uvidíme‘,“ hovoril cez slzy Akmar Mohamad.

Na svoju dcéru smutne spomína aj vyše 60-ročný Malajzijčan. Cestujúcich sprevádzala ako letuška. Nur Shazana Mohd Salleh bola podľa otcových slov slobodná, no dúfala, že si čoskoro nájde životnú lásku. „Je to moja dcéra. Modlím sa, aby bola v bezpečí,“ napísal jej otec na sociálnej sieti. „Nemá priateľa, ale verila, že sa čoskoro vydá. Hovorila, že tento mesiac bude pre ňu výnimočný,“ podotkol. Na palube bola aj katolícka mníška zo Sydney či mladomanželia Pani Teoh a Emiel Mahler. V Európe boli na svadobnej ceste, lietadlom sa vracali do rodnej Malajzie. V lietadle zahynula aj učiteľka Emma Bell, ktorá sa vracala z dovolenky a budúci týždeň mala nastúpiť do školy. Ďalšími obeťami bol napríklad realitný maklér s manželkou, ktorý strávil niekoľko dní na cestách po Európe.

„Môj nevlastný otec mal zdravotné problémy s chrbticou, preto si musel kúpiť lístky do prvej triedy. Necestoval často, táto dovolenka bola odmenou za roky práce. Dostaneme sa z toho, ale to, čo sa stalo, je strašné,“ povedala ďalšia z pozostalých.

Jeden z pasažierov pred nástupom na palubu stihol zavesiť na sociálnu sieť fotku Boeingu 777 spoločnosti Malaysia Airlines. Žartoval pritom, že to robí preto lebo lietadlo tejto spoločnosti zmizlo v marci v oceáne a doteraz ho nikto nešiel. „Keby sme zmizli aj my, tak takto vyzeralo lietadlo,“ napísal svoj posledný odkaz priateľom.

Počet obetí štvrtkového nešťastia sa vyšplhal na 298, z toho bolo 283 cestujúcich a 15 členov posádky. Zatiaľ nie je presne jasné, z ktorých krajín pochádzali všetky obete. Známe je len to, že v malajzijskom lietadle zahynulo 154 Holanďanov, 28 Austrálčanov, 23 Američanov, celá posádka pochádzala z Malajzie. Obete hlásia aj Briti, Nemci, Belgičania, Filipínci, Kanaďania či v Indonézií. Na palube malo byť aj okolo 80 detí. Identita vyše 40 osôb nebola potvrdená.

Glenn Thomas, hovorca Svetovej zdravotníckej... Foto: SITA, Peter Procházka
Glenn Thomas Glenn Thomas, hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie je medzi obeťami zostreleného malajzijského lietadla.

Svet prišiel o stovku odborníkov na AIDS

Pri havárii lietadla zahynulo aj približne sto vedcov, zdravotníkov a aktivistov, ktorí sa venovali liečbe HIV a AIDS. Vo štvrtok cestovali na 20. medzinárodnú konferenciu o AIDS, ktorá sa v austrálskom Melbourne začína v nedeľu. Hovoriť mali o liečbe tejto choroby.

Konferenciu organizuje Medzinárodná spoločnosť pre AIDS (IAS). Zúčastniť sa na nej mali poprední členovia Svetovej zdravotníckej organizácie. Dnes ešte nie je jasné, koľko vedcov bolo na palube. Organizácia odhadla ich počet na základe mailovej komunikácie. Malo ich byť 108 a niektorých mali sprevádzať aj ich rodiny.

„Je nám veľmi ľúto, že mnoho našich kolegov a známych počas cesty na konferenciu zahynulo. V tomto ťažkom období stojíme pri pozostalých a vyjadrujeme im úprimnú sústrasť,“ vyhlásila usporiadateľská spoločnosť IAS.

„Stratili sme stovku najlepších a najbystrejších vedcov. Bolí to. Sme ako rodina,“ povedal po nešťastí Cleve Jones, spoluzakladateľ AIDS Foundation San Francisco.

Medzi obeťami je aj významný holandský vedec Joep Lange, ktorý dva roky viedol Medzinárodnú spoločnosť pre AIDS. Väčšinu života strávil výskumom vírusu HIV a choroby AIDS a stál za mnohými zmenami v metódach ich skúmania. Snažil sa presadiť liečbu tohto ochorenia v chudobných krajinách. Jeho smrť je pre vedeckú obec obrovskou stratou, zhodujú sa odborníci naprieč celým svetom. „Je to rana. Neviem, či ho niekto dokáže nahradiť,“ povedal Cleve Jones. „Pracovali sme na nových metódach liečby HIV a AIDS. Veril, že sa dostaneme ešte ďalej,“ podotkol. „Počuli sme, že medzi cestujúcimi bol aj bývalý prezident našej spoločnosti. Ak je to pravda, hnutie HIV/AIDS by stratilo skutočného velikána,“ uviedol súčasný prezident IAS Chris Beyrer.

Podľa Davida Coopera, profesora z Kirbyho inštitútu Univerzity Nového Južného Walesu, bol Lange úplne oddaný liečbe tejto choroby a poskytovaniu zdravotnej starostlivosti v Ázii a Afrike. Ako dodal, toto nešťastie môže odradiť svetových odborníkov, aby sa zúčastňovali na podobných konferenciách. Medzi obeťami je aj Glenn Thomas, hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorý predtým pracoval ako novinár televízie BBC. Takisto Lucie van Mens, ktorá sa posledných 20 rokov venovala prevencii HIV a AIDS. Zomreli aj aktivisti Pim de Kuijer, Jacqueline van Tongeren a Martine de Schutter, ktorý sa zaoberal sexuálnym a reprodukčným zdravím.

Predseda Slovenskej akadémie vied Jaromír Pastorek sa o nešťastí dozvedel z médií. „Je nám to, samozrejme, veľmi ľúto. V akadémii sa problematike AIDS až tak nevenujeme, keďže na Slovensku máme len malý výskyt tejto choroby. Preto týchto špecialistov nepoznáme, ale v rámci vedeckej komunity to boli mimoriadne významné osobnosti,“ reagoval Pastorek.

Oslovili sme aj viacerých slovenských lekárov, či medzi obeťami nemali známych kolegov. „Vzhľadom na to, že nepoznáme zoznam obetí, nevieme sa vyjadriť. Jeden z našich infektológov však poznamenal, že na palube lietadla mohlo byť pár ľudí, ktorých osobne poznal,“ povedala Ladislava Šustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. (Jana Trebulová)

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo