Izraelský útok na Gazu zasiahol nemocnicu, vyžiadal si päť obetí

Západný breh Jordánu v pondelok ochromil generálny štrajk vyhlásený na protest proti izraelským útokom v Pásme Gazy.

21.07.2014 09:15 , aktualizované: 15:52
Palestínčania, Gaza Foto: ,
Palestínčan pozoruje, ako bager prehŕňa ruiny domu po izraelskom bombardovaní v južnom Pásme Gazy 21. júla 2014.
debata (13)

Za dva týždne pri nich zahynulo vyše 500 ľudí. Rada OSN pre ľudské práva (HRC) zvolala na stredu kvôli situácii v Gaze mimoriadnu schôdzu, o ktorú požiadal menom arabských krajín Egypt.

Medzi 496 palestínskymi obeťami je podľa agentúry Reuters takmer stovka detí. Na izraelskej strane je 20 mŕtvych, z ktorých 18 boli vojaci. V pondelok sa konali pohreby niekoľkých z nich a v krajine panuje smútok. Denníky vytlačili nekrológy venované každému z mŕtvych vojakov, prezident Šimon Peres navštívil ich rodiny.

Hoci do Egypta mieri americký minister zahraničia John Kerry, aby pomohol ukončiť boje, izraelskí politici odmietajú predčasné prímerie. „Musíme misiu dokončiť a to sa nestane, kým nepominie hrozba, ktorú predstavujú tunely,“ povedal minister dopravy Gilad Erdan.

Palestínčania v pondelok pokračovali v raketových útokoch na Izrael, pri izraelskom útoku na Gazu bola zasiahnutá nemocnica. Na mieste je podľa palestínskych záchranárov päť mŕtvych a vyše desať ranených.

Dym nad Gazou po izraelskom bombardovaní. Foto: Reuters, MOHAMMED SALEM
Pásmo Gazy, Izrael, Palestína, Hamas, Gaza Dym nad Gazou po izraelskom bombardovaní.

Boje sa začali 8. júna a Izrael nimi chce oslabiť bojovú silu radikálneho Hamasu, ktorý ovláda Pásmo Gazy a ohrozuje Izrael raketovými útokmi. Najhorším dňom bojov bola zatiaľ nedeľa, keď o život prišlo vyše 100 Palestínčanov a 13 Izraelčanov.

V pondelok skoro ráno izraelskí vojaci zneškodnili desať členov palestínskeho komanda, ktoré sa dostalo do Izraela tunelmi a plánovalo atentáty.

Hovorca izraelskej armády ohlásil, že vojaci počas celej operácie našli 43 prístupových miest do 16 tunelov vyhĺbených z Pásma do Izraela.

Palestínčania aj v pondelok pokračovali v raketových útokoch a poplašné sirény zneli až v blízkosti Tel Avivu. Po niekoľkodňovej prestávke tam boli v pondelok počuť výbuchy, aj keď množstvo rakiet vypálených na Izrael od začiatku operácie poklesol. Podľa izraelskej televízie protiraketový systém zneškodnil šesť rakiet nad mestom Ašdod.

Organizácia pre oslobodenie Palestíny dala súhlas s usporiadaním štrajku a tiež demonštrácií na Západnom brehu Jordánu. Majú sa konať po 20:00 hodine SELČ, keď sa skončí pôst dodržiavaný počas Ramadánu. Obchody, trhovisko aj úrady v pondelok zostali zo solidarity s ľuďmi v Gaze uzavretí. Už v noci na pondelok demonštrovalo v Ramalláhu asi 4-tisíc ľudí a ďalší protest sa konal v Nábuluse.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #john kerry