Dozorca koncentráku pôvodom zo Slovenska sa trestu nedožil

Sudca vo Philadelphii vo štvrtok rozhodol, že nacista, ktorý sa narodil na Slovensku, mal byť vydaný na trestné stíhanie do Nemecka. V tom čase však už bol 89-ročný Johann Breyer dve hodiny po smrti.

25.07.2014 14:38
johann breyer Foto:
Johann Breyer.
debata (7)

Informovalo o tom Spravodajstvo RTVS na svojej facebookovej stránke. Presnú príčinu smrti vraj objasní až pitva.

Johann Breyer tak nakoniec ani nezomrel vo väzení. Pre celkové zhoršenie zdravotného stavu ho pred niekoľkými dňami z vyšetrovacej väzby previezli do nemocnice. Jeho právnikom sa dokonca v pondelok podarilo vybaviť, že ho po hospitalizácii prepustili do domáceho liečenia na kauciu 100 tisíc dolárov.

Strážnik v koncentračných táboroch Buchenwald a Auschwitz-Birkenau, ktorého nemecká prokuratúra viní zo smrti 216 tisíc občanov Československa, Maďarska a Nemecka, napokon zomrel nepotrestaný.

Keď sudca Timothy Rice rozhodol, že ho Spojené štáty vydajú na trestné stíhanie do Nemecka, nevedel, že Johan Breyer je už po smrti: “Ako ozbrojený strážnik v koncentračnom tábore Auschwitz napomáhal vyvražďovaniu a bol spoluvinníkom genocídy. Spĺňa tak podmienku na jeho vydanie na trestné stíhanie do Nemecka.”

Johann Breyer sa narodil na Slovensku v dedine Nová ako Ján Pavol Breuer. Svoj trest si neodpykal, keďže rozhodnutie sudcu prišlo príliš neskoro. Do jednotky Totenkopf SS vstúpil dobrovoľne vo veku 17 rokov.

V Spojených štátoch prežil pokojný život. Od roku 1952 žil so svojou rodinou vo Philadelphii. Živil sa ako inštalatér.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #súd #nacizmus #Johann Brayer