Ukrajinské sily napredujú, povstalcov vraj podporuje Rusko

Ukrajinské ozbrojené sily podľa predstaviteľov vlády v Kyjeve ďalej zatláčajú proruských separatistov na východe krajiny.

26.07.2014 20:54
debata

Darí sa im vraj postupovať najmä okolo strategicky významného mesta Horlivka severne od povstaleckej bašty Donecka. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu ocenil vojakov, že vytlačili povstalcov z ďalších miest, a zdôraznil, že v krajine nie je občianska vojna, ale vedie sa boj so zahraničnými žoldniermi.

Hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko na tlačovej konferencii oznámil, že vládne jednotky sú už blízko Horlivky. Dodal, že akonáhle toto mesto ovládnu, otvorí sa im cesta k Donecku. Toto miliónové mesto je metropolou Donbasu, regiónu, ktorý zahŕňa obe separatistické oblasti – Doneck a Luhansk.

Prístupové cesty k Donecku podľa Lysenka už sily „protiteroristickej operácie“, ako Kyjev označuje vojenský ťah proti rebelom, zablokovali. „Teroristi tak viac nemajú šancu dostávať muníciu, posily ani výzbroj,“ poznamenal.

Hlavné sily povstalcov sa po sérii nezdarov stiahli do Donecka a do Luhanska, ktoré je metropolou Luhanskej oblasti. Chcú sa tam postaviť na tvrdý odpor. Na okrajoch oboch miest sa už bojuje. V Donecku sa podľa agentúry Reuters boje odohrávali v noci aj počas dňa. Okolo mesta sa ozývala streľba a explózie, obchody boli zatvorené a ulice napospol zívali prázdnotou.

„V noci to bolo strašné. O tretej hodine ma prebudili výbuchy. Okná sa triasli, múry sa chveli,“ opísala podľa agentúry Marina, ktorá žije v južnej časti Donecka. „Strieľalo sa po celom meste. A stále to pokračuje. Teraz možno nie tak intenzívne, ale je to všade okolo,“ dodala. Podľa miestnych úradov bolo niekoľko budov poškodených.

V Luhansku podľa tamojších povstalcov prišlo počas nočných bojov o život 19 ľudí. Kvôli poškodeniu rozvodnej siete prišlo 60 percent mesta o dodávky elektrického prúdu.

„Toto je skutočný boj za zvrchovanosť Ukrajiny, za územnú celistvosť Ukrajiny, za nezávislosť Ukrajiny,“ vyhlásil prezident Porošenko, oblečený do maskáčovej uniformy, pri slávnostnom stretnutí s príslušníkmi novej sformovanej Národnej gardy, ktorých vyznamenal za statočnosť.

„Nie je to vnútorný konflikt. Ukrajina bráni svoje územie pred zahraničnými žoldniermi, pred banditami a teroristami,“ zdôraznil.

Kyjev opakovane obviňuje Moskvu, že posiela povstalcom cez priepustné hranice posily a zbrane, čo Moskva popiera. Avšak, niektoré povstalecké oddiely podľa Reuters otvorene priznávajú, že ich tvoria dobrovoľníci z rôznych krajín, vrátane Ruska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Petro Porošenko