Pred 100 rokmi sa začala prvá svetová vojna

Ako prvý vojnový konflikt v dejinách zasiahla prvá svetová vojna takmer celý svet a zahynulo v nej približne desať miliónov vojakov a 8,5 milióna civilistov. Vypukla pred 100 rokmi, 28. júla 1914, kedy Rakúsko-Uhorsko, podporované Nemeckom, vyhlásilo vojnu Srbsku.

27.07.2014 09:18
viedeň, vojna, prvá svetová vojna Foto:
Ženy, deti, starí ľudia a oslobodení od brannej povinnosti sa museli o seba postarať sami. Na ilustračnej fotografii záber z predaja chleba na viedenskej Thaliastrasse.
debata (6)

Zámienkou sa stal atentát na následníka rakúskeho trónu Františka Ferdinanda d'Este v bosnianskom Sarajeve, ale politické napätie v Európe silnelo už dlho pred ním.

Prvá svetová vojna, ktorá sa skončila 11. novembra 1918 podpisom prímeria pri francúzskom Compiegne, zásadne zmenila politické usporiadanie Európy. Skončili staré monarchie (Rakúsko-Uhorsko, Osmanská ríša, Rusko a Nemecko) a vzniklo viacero nových štátov (Československo, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko či neskoršie Juhoslávia). Vojna tiež priniesla nástup boľševikov v Rusku, do popredia sa dostali USA a postupne sa začali rozpadať koloniálne ríše.

Porážka Rakúsko-Uhorska umožnila vznik samostatného štátu Čechov a Slovákov. K jeho vzniku prispela činnosť politikov v rámci zahraničného odboja i úspechy dobrovoľníckych vojenských jednotiek – légií, ktoré sa formovali v Rusku, Taliansku a Francúzsku a ktoré bojovali proti Nemecku a Rakúsko-Uhorsku, ale aj s ruskými boľševikmi.

Vojnový konflikt vyvolali takzvané centrálne mocnosti, Rakúsko-Uhorsko a Nemecko, ktoré spolu s Talianskom tvorili Trojspolok. Proti nim stáli krajiny Dohody – Francúzsko, Rusko a Veľká Británia. Taliansko však po vypuknutí vojny vyhlásilo neutralitu a nakoniec vstúpilo v roku 1915 do vojny na strane Dohody. K centrálnym mocnostiam sa neskôr pripojilo Bulharsko a Osmanská ríša, k dohode mnohé krajiny vrátane USA.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #1. svetová vojna