Oslavy konca ramadánu v moslimskom svete poznačili konflikty

Moslimovia v pondelok začali sláviť sviatok Eid al-Fitr, ktorý nasleduje po pôstnom mesiaci ramadán.

28.07.2014 12:14
Egypt, ramadán, chlapec Foto: ,
Egyptský chlapec s matkou počas modlitieb v Káhire.
debata

O začiatku sviatku panovali až do nedele pochybnosti, pretože sa viaže na úvod nového lunárneho cyklu. Saudská Arábia ako sídlo najposvätnejších miest spojených s islamom až v nedeľu ohlásila, že Eid začína 28. júla, teda dnes.

Palestínske deti sa hrajú počas sviatku Eid...
Palestínske deti počas sviatku Eid al-Fitr.
+3Smutný pohľad na opustený zábavný park v...

Týmto sviatkom sa začína desiaty mesiac lunárneho roka, ktorým sa moslimovia riadia. Nový Mesiac je často na rôznych kontinentoch pozorovaný v odlišných dňoch, a oslavy preto nezačínajú zhodne. Tento rok však Eid začína sláviť spoločne väčšina Arabov, Európanov aj Američanov.

Ku sviatku Eid al-Fitr, čiže prerušenie pôstu, patrí skorá ranná modlitba a potom hlavne rodinné stretnutia. Po mesiaci je opäť možné jesť za denného svetla a na stoloch sa objavuje hojne sladkostí. Ľudia sa obdarúvajú, obliekajú si nové šaty a svoje domovy zdobia svetlami.

Egyptská rodina "netradične"... Foto: SITA/AP, Amr Nabil
Egypt, ramadán, deti, motorka Egyptská rodina "netradične" cestuje pravdepodobne za príbuznými, aby oslávili sviatok Eid al-Fitr.

Veľkých osláv sa zrejme zdržia obyvatelia severného Iraku, ovládaného od júna radikálnymi sunnitmi, poznamenala stanica Al-Džazíra. Málo radosti bude podľa nej panovať v palestínskom Pásme Gazy, ktoré má za sebou trojtýždňové boje medzi radikálnym Hamasom a izraelskou armádou. Domovy mnohých rodín sú v troskách.

Hoci Hamas a Izrael v nedeľu navzájom odmietli návrhy na prímerie, boje v nedeľu popoludní postupne utíchali. Pokoj trvá až na niekoľko vystrelených palestínskych rakiet aj v pondelok. Izraelská armáda tvrdí, že vypália jedinú strelu od nedeľných 20:30 SELČ a že jej vojaci iba pátrajú po tuneloch Hamasu. Agentúry hovoria o dodržiavaní nikým nevyhláseného prímeria. V noci na pondelok na pokoj zbraní vyzvali obe strany, Bezpečnostná rada OSN a americký prezident Barack Obama v nedeľu večer požiadal telefonicky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby Izrael dodržal humanitárne prímerie a nepodmieňoval to žiadnymi požiadavkami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Líbya #Palestína #Sýria #Irak #islam #ramadán