Ruská prokuratúra žiada zatknutie Navaľného

Ruská prokuratúra a väzenské úrady požiadali o vydanie zatykača na opozičného politika a blogera Alexeja Navaľného pre podozrenie, že porušil podmienky domáceho väzenia.

01.08.2014 14:19
Navaľnyj Foto:
Alexej Navaľný.
debata (20)

Oznámili to jeho poradcovia, ktorých citovala agentúra Reuters. Kritik Kremľa má počas domáceho väzenia zakázané používať internet, zatiaľ čo čaká na súd v prípade, v ktorom spolu so svojím bratom Olegom čelí obvineniu z údajných finančných podvodov voči firme Yves Rocher.

Poradcovia Navaľného v piatok oznámili, že ruská prokuratúra a väzenské úrady žiadajú jeho zatknutie pre komentáre ku „kauze Yves Rocher“. „Federálna väzenská služba žiada zatknutie Alexeja, pretože komentoval prípad Yves Rocher a zverejňuje dokumenty k prípadu. Prokuratúra väzenskú službu v tomto kroku podporuje,“ napísali poradcovia na Twitteri.

Tridsaťsedemročný opozičník a jeho brat čelia obvineniu z údajnej sprenevery 27 miliónov rubľov francúzskej kozmetickej firmy Yves Rocher. Podľa obžaloby bratia tiež spreneverili viac ako štyri milióny rubľov od ruskej firmy MBK a vyprali 21 miliónov rubľov.

V inom procese bol Navaľný vlani odsúdený na päť rokov podmienečne za údajné podvody s drevom z roku 2009. Podľa súdu dôsledkom správania Navaľného bol lesnícky podnik Kirovles okradnutý o 10.000 metrov kubických dreva, a tým poškodený o 16 miliónov rubľov.

Opozičník, ktorý je známy ako zarytý bojovník proti korupcii, bol jedným z vodcov pouličných protestov, tie v rokoch 2011 a 2012 otriasli Kremľom. Navaľný považuje všetky procesy a tresty voči svojej osobe za vykonštruované a tvrdí, že sa ho tak Kremeľ snaží umlčať.

Pre spomínaný podmienečný trest sa tento kritik prezidenta Vladimira Putina a vodca protikremeľských protestov z minulých rokov nesmie v roku 2018 zúčastniť na prezidentských voľbách.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj