Má Juan Carlos dve nemanželské deti?

Priznaj sa, že si môj otec, už dlhší čas neúspešne vyzýva čašník bývalého španielskeho kráľa. Alberto Sola Jimenez je presvedčený, že ho splodil Juan Carlos.

02.08.2014 11:00
Juan Carlos, Sofia Foto: ,
Otáznik nad niekdajším španielskym panovníckym párom. Aká je pravda o súkromnom živote bývalého kráľa Juana Carlosa? Má syna a dcéru, ktorých mu neporodila manželka exkráľovná Sofia?
debata (3)

Konečne mu svitla nádej: Najvyšší súd oznámil, že dostal žalobu proti niekdajšiemu panovníkovi, týkajúcu sa uznania otcovstva.

Prvý pokus Jimenezovi v roku 2012 nevyšiel. Súd nižšej inštancie totiž poukázal na nedotknuteľnosť monarchu, ktorá vyplývala zo zákona. Po nedávnej abdikácii Juana Carlosa sa však situácia trochu zmenila. Nový zákon mu síce zaručuje právnu imunitu, ale s tým, že jeho prípadné kauzy môže preskúmať najvyšší súd.

Jimenez, ktorý má 58 rokov a živí sa v Katalánsku ako čašník, tvrdí, že Juan Carlos doteraz všetky slušne formulované výzvy prechádzal mlčaním. „Keď bol kráľ, písal som do jeho paláca viacero listov, ale na žiaden som nedostal odpoveď. Nemám inú možnosť, ako vyvinúť naňho tlak. Každý Španiel má právo vedieť o svojom pôvode,“ vysvetlil Jimenez, prečo sa obrátil na najvyšší súd.

Tvrdenie o otcovstve opiera o presvedčenie, že jeho biologická matka mala pomer s Juanom Carlosom, keď ešte nebol ženatý. Táto žena bola dcéra vplyvného bankára z Barcelony. Keď sa Jimenez narodil, nenechala si ho, ale dala na adopciu.

Podobne ako on sa v minulosti neúspešne snažila dokázať otcovstvo Juanovi Carlosovi aj Ingrid Jeanne Satiauová. Táto 48-ročná Belgičanka v domácnosti tiež pred dvomi rokmi nepochodila na súde v Madride. Tvrdí, že meno skutočného otca jej po dlhom čase prezradila matka.

Satiauová o nej hovorí, že s Juanom Carlosom sa zoznámila v roku 1956 v Paríži a o desať rokov neskôr s ním otehotnela v Luxemburgu. Znamenalo by to, že podviedol manželku Sofiu, pretože v tom čase bol s ňou už ženatý (zosobášili sa v roku 1962).

Obaja údajní nemanželskí potomkovia 76-ročného Juana Carlosa poukazujú na to, že o jeho otcovstve je ťažké pochybovať. „Dali si urobiť testy DNA, ktoré preukázali, že sú brat a sestra,“ napísal denník El Mundo.

Zatiaľ nie je jasné, či sa na najvyšší súd obráti aj Satiauová. Ten musí teraz rozhodnúť, či sa môže zaoberať žalobou Jimeneza. Ak kauzu nezmietne zo stola, Juan Carlos sa môže pripraviť na to, že bude musieť poskytnúť svoju vzorku DNA, a tak sa ukáže, aká je pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #nemanželské deti #Juan Carlos