Sankcie Západu môžu paralyzovať ruskú elitu

Tlak západných sankcií znepokojil politické a hospodárske špičky v Rusku, tvrdí šéf moskovského politologického ústavu INDEM Georgij Satarov. "V okolí Putina je dosť ľudí, ktorí sú za urovnanie situácie. Jastrabi sú v menšine. Problém však je, že tí druhí kontrolujú silové štruktúry," povedal pre Pravdu.

02.08.2014 13:00
Putin Foto: ,
Je ťažké predpovedať, či sankcie ovplyvnia prístup Vladimira Putina k ukrajinskému konfliktu.
debata (46)

Aký vplyv budú mať západné sankcie na Rusko?
Pri zvažovaní dosahov sankcií sa zvyčajne robí vážna chyba, že sa posudzujú oddelene od dôsledkov degradácie politického systému a ekonomiky Ruska. Pritom stagnácia hospodárstva a masový únik kapitálu z Ruska sa začali ešte pred krymským dobrodružstvom Kremľa. Negatívne dôsledky, ktoré sú nútení ruskí občania znášať vinou totálnej korupcie a neefektívnej ekonomiky, sú ťažšie než tie, čo ich čakajú po zavedení sankcií. Čiže sankcie iba o niečo urýchlia nepriaznivé procesy v ruskej ekonomike. Ich najvýznamnejším dôsledkom môže byť, že paralyzujú ruskú politickú a hospodársku elitu.

Môžu sankcie ovplyvniť prístup Putina k ukrajinskému konfliktu?
Je to ťažké predpovedať, lebo vychádzať iba z jeho slov asi nemá veľký zmysel. A následné činy zatiaľ nevidno.

Je možné, že napokon stopne podporu proruských separatistov na Ukrajine?
V zásade to nemožno vylúčiť. Nejaké prijateľné východisko z tejto situácie by sa dalo nájsť. Ale na to by Putin musel prijať kardinálne rozhodnutie, čo robí nerád.

Nepodkopal by si Putin prípadným ústupkom vysokú podporu, ktorej sa teší u ruskej verejnosti?
K prieskumom verejnej mienky o podpore šéfa Kremľa sa staviam pomerne skepticky. Pamätám si, že v sovietskych časoch na mnohých miestach visela reklama „Lietajte linkami Aeroflotu!“ Ako keby sovietski občania mali možnosť lietať aj nejakými inými lietadlami?! Takáto reklama nemala nijaký zmysel. Rovnako pri absencii konkurencie je nezmysel uvažovať o volebných preferenciách či percentuálne vyjadrenej podpore.

Nehrozí Putinovi niečo podobné, čo postihlo v posledných rokoch 20. storočia Slobodana Miloševiča v Srbsku? Tomu v čase sankcií a náletov bombardérov NATO vysoko vyskočili preferencie a do pol druha roka ho Srbi vyhnali z prezidentského paláca.
Nie je to jediný podobný príklad. Po prvotnom zomknutí sa voči hrozbe zvonka prichádza zvyčajne na rad zvažovanie viny vlastných vodcov. Do predpovedí toho, či a ako rýchlo sa niečo také udeje v Rusku, by som sa však nerád púšťal. Na zodpovednú prognózu je tu príliš veľa nejasných faktorov.

Je jedným z tých faktorov aj reakcia elít, ktoré skôr ako radoví občania pocítia dôsledky sankcií?
Znepokojenie elít je významný faktor. V okolí Putina je dosť ľudí, ktorí sú za urovnanie situácie. Jastrabi sú v menšine. Problém však je, že tí druhí kontrolujú silové štruktúry. A v takých podmienkach sa rozumné riešenia hľadajú len ťažko.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Ukrajina #Georgij Satarov