Izraelčania údajne v Pásme Gazy zasiahli ďalšiu školu OSN

Izraelská armáda vyhlásila za mŕtveho svojho vojaka, ktorý v piatok zmizol v palestínskom Pásme Gazy.

03.08.2014 11:45 , aktualizované: 21:26
Gaza, Palestína, Izrael, Foto: ,
Výbuchy v Gaze po zásahu izraelskými raketami.
debata (43)

Dvadsaťtriročného Hadara Goldina zabili v boji počas izraelskej operácie v Gaze, oznámili v nedeľu podľa agentúry Reuters ozbrojené sily. Doteraz sa predpokladalo, že Goldina uniesli bojovníci palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Izrael ďalej pokračuje v ostreľovaní mesta Rafáh na juhu Pásma Gazy. Podľa Palestínčanov tu zasiahla jedna strela školu OSN, zahynulo pritom údajne desať ľudí. Izrael incident preveruje.

Podľa agentúry Reuters zasiahla strela vstup do školy OSN. Na mieste vraj zostalo ležať okrem desiatich mŕtvych aj 30 zranených. Nedeľné ostreľovanie cieľov v Pásme Gazy si podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva vyžiadalo už viac ako 30 obetí.

Smrť izraelského poručíka Goldina oznámil osobitný výbor na čele s hlavným rabínom ozbrojených síl. Podľa armádneho hovorcu napadli Goldinovu jednotku palestínski radikáli v okamihu, keď sa chystala zničiť jeden z podzemných tunelov spájajúcich Pásmo Gazy s Izraelom. Rabín a izraelský minister obrany už navštívili rodinu mŕtveho vojaka v meste Kfar Saba na severe Izraela.

Goldin bol nezvestný od piatku. Izrael sa pôvodne obával, že mladík počas bojov padol do rúk Hamasu. Ozbrojené krídlo Hamasu, brigády Kásam, v sobotu uviedlo, že nemá informácie o tom, kde by sa vojak mohol nachádzať, a že mohol byť zabitý počas izraelského leteckého útoku.

V pondelok sa na dvore školy OSN v meste Gaza... Foto: SITA/AP, Lefteris Pitarakis
gaza, palestína, izrael V pondelok sa na dvore školy OSN v meste Gaza modlili Palestínčania pri príležitosti začiatku trojdňového sviatku Eid aľ fitr.

Potvrdením Goldinovej smrti stúpol počet obetí na strane Izraela na 67, z čoho je 64 vojakov a traja civilisti. V Pásme Gazy za posledné viac ako tri týždne bojov zabili podľa palestínskych úradov viac ako 1 700 ľudí, väčšinou civilistov. Zranených bolo údajne asi 9-tisíc Palestínčanov. Viac než 250-tisíc z celkového počtu 1,8 milióna obyvateľov Pásma Gazy sa uchýlilo do pod ochranu OSN.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer vyhlásil, že Izrael je pripravený pokračovať v boji proti radikálom v Pásme, a to tak dlho, kým bude treba. Izrael pritom z Gazy podľa médií stiahol časť svojich pozemných jednotiek a armáda uviedla, že je blízko hlavného cieľa svojej ofenzívy, teda zničenia siete tunelov podkopaných Hamasom na izraelské územie. Podľa Netanjahua budú vojenské akcie pokračovať aj po dosiahnutí tohto cieľa, citovala ho agentúra Reuters.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Izreal #Pásmo Gazy