Prežije chlapček? Matka ho ľúbi, rodičia nie

Thajčanke zostal synček, lebo tí, ktorým ho porodila, ho zavrhli. Pattaramon Chambuaová vynosila austrálskym manželom dvojčatá. Zdravé dievčatko si vzali, postihnutého chlapčeka odmietli.

04.08.2014 07:19
Pattaramon Chambuaová Foto: ,
Pattaramon Chambuaová a chlapček Gammy, ktorého porodila. Austrálski manželia ho odmietli zobrať od thajskej náhradnej matky, pretože dieťa trpí Downovým syndrómom.
debata (15)

Náhradná matka volá o finančnú pomoc, pretože nedokáže sama zaplatiť liečbu a zdravotnú starostlivosť o dieťatko.

Nezáujem manželského páru o chlapčeka, ktorý dostal meno Gammy, šokuje Austráliu vrátane predsedu vlády Tonyo Abbotta. „Je to neuveriteľne smutný príbeh, ktorý poukazuje na nástrahy v záležitostiach náhradného materstva,“ citovali premiéra noviny Sunday Morning Herald. Na internete sa objavuje veľa odsudzujúcich komentárov na adresu manželov; zvlášť preto, že oddelili od seba životy dvojčiat.

Austrálčania zaplatili Thajčanke v prepočte viac ako 10-tisíc eur za odnosenie. Keď bola vo štvrtom mesiaci tehotenstva, lekári im povedali, že jedno z dvojčiat bude postihnuté. Chambuaovú požiadali, aby išla na potrat. „Odmietla som, pretože by to bolo proti mojej budhistickej viere. Zhrešila by som,“ zdôraznila podľa stanice BBC.

Gammy má Downov syndróm, problémy so srdcom a s dýchaním. Verejnosť sa dozvedela o šesťmesačnom chlapčekovi pred niekoľkými dňami, keď o prípade informoval thajský denník Thairath. Na internete okamžite vznikla zbierka, ktorá má pomôcť Chambuaovej so starostlivosťou o dieťatko. Vyzbieralo sa už v prepočte viac ako 100-tisíc eur. Ešte bude treba získať niekoľko desiatok tisíc, pretože Gammyho čakajú hlavne nákladné operácie.

Thajčanka si dala zaplatiť za vynosenie dvojčiat, aby splatila dlhy a mala peniaze na svoje dve deti. Gammyho sa nevzdala napriek vrodeným chybám a hrozby, že by mu nedokázala zabezpečiť špičkových lekárov. „Rozhodla som sa ponechať si ho, nie ublížiť mu. Ľúbim ho. Bol v mojom brušku deväť mesiacov, je úplne ako moje vlastné dieťa,“ zdôverila sa 21-ročná náhradná matka televíznej stanici ABC.

Anonymný austrálsky manželský pár dal Chambuaovej peniaze za vynosenie, pretože v ich krajine zákon zakazuje zaplatiť náhradnej matke. Odhaduje sa, že takto sa každoročne narodí za hranicami 400 až 500 austrálskych detí. Ani v Thajsku nie je platba za náhradné materstvo povolená, ale zjavne sa to porušuje. Austrálski záujemcovia mieria hlavne tam a do Indie. Prípad Gammyho môže ovplyvniť postoj Austrálie k danej téme.

Rachel Kundeová, tamojšia šéfka aktivistov náhradného materstva, predpokladá, že dôjde k lepšej regulácii citlivej veci a nie k úplnému zákazu. Zrejme by bolo aj žiaduce, aby sa zjednotilo právo na celoaustrálskej úrovni. Krajina má federatívne usporiadanie a niekoľko štátov nedovoľuje vynosiť dieťa v zahraničí.

Nicola Scottová, britská právnička so zameraním na náhradné materstvo, si myslí, že príbeh thajského chlapčeka musí osloviť celý svet. Privítala by medzinárodný dohovor. „Nedostatočná právna úprava ponecháva tieto deti zraniteľné, lebo záležitosť ako napríklad potrat nie je diskutovaná vopred,“ upozornila podľa BBC. Dodala, že zmena by prospela všetkým zainteresovaným – rodičom, náhradným matkám aj deťom.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #náhradná matka #Thajsko #Pattaramon Chambuaová