Do Ruska vraj prebehli štyri stovky ukrajinských vojakov

Ukrajinsko-ruské hranice prešlo v noci 438 príslušníkov ukrajinských ozbrojených zložiek, ktorí v ​​Rusku požiadali o azyl.

04.08.2014 08:58
debata (260)

Oznámila to ruská agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na hovorcu pohraničnej služby v ruskej Rostovskej oblasti. Okrem príslušníkov ukrajinskej armády vraj na ruskú stranu prebehlo tiež 164 ukrajinských pohraničníkov.

„V noci sa 438 príslušníkov ukrajinských ozbrojených zložiek obrátilo na ruských pohraničníkov so žiadosťou o utečenecký azyl,“ uviedol hovorca Rostovskej pohraničnej stráže Vasilij Malajev. „Z rozhodnutia ruskej pohraničnej služby bol otvorený humanitárny koridor, ktorým osoby žiadajúce o azyl prešli na územie Ruska,“ dodal.

Ukrajinská strana sa zatiaľ k informácii ruských pohraničníkov nevyjadrila a informácie z nepokojnej pohraničnej oblasti nemožno nezávisle overiť. Veliteľ ukrajinských pozemných vojsk Anatolij Pušňakov v nedeľu večer v kyjevskej televízii povedal, že armáda sa snaží z kritických miest na ukrajinsko-ruskej hranici vyviesť oslabené jednotky.

„Sú to hrdinovia,“ vyhlásil generál. „Ocitajú sa v krížovej paľbe vedenej z povstaleckých pozícií a súčasne z druhej strany z ruského územia. V Afganistane boli bojové operácie jednoduchšie,“ povedal Pušňakov.

Podľa prvých informácií ukrajinského velenia je uzatvorenie hraníc základnou úlohou terajšej ukrajinskej ofenzívy. Armádne jednotky sa snažia odrezať povstalcov od zásobovacích trás z Ruska, ktorými údajne na ukrajinské územie prúdia ozbrojenci aj zásoby zbraní a munície.

260 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina