Lukašenko ponúkol Ukrajine ropné produkty

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko ponúkol Ukrajine dodávku ropných produktov, ktoré by mali ukrajinským poľnohospodárom uľahčiť letnú úrodu obilia.

04.08.2014 12:39
Bielorusko,  Alexander Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko.
debata (28)

Podľa bieloruskej agentúry Belt to Lukašenko navrhol v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

„Hlavy oboch štátov hovorili o vzájomných hospodárskych vzťahoch a ďalších aktuálnych otázkach spolupráce,“ uviedla agentúra v úradnej správe o rozhovore oboch prezidentov. „Osobitnú pozornosť venovali dodávkam ropných produktov z Bieloruska na Ukrajinu,“ dodala Belt.

Lukašenko Porošenkovi povedal, že Minsk chápe naliehavosť energetických potrieb Ukrajiny, najmä s prihliadnutím na zber. „Bez ohľadu na vlastné potreby poskytne Bielorusko Ukrajine pomoc so zaistením potrieb ropných produktov pre ukrajinské hospodárstvo,“ oznámila bieloruská agentúra.

Ukrajina je v zásobovaní ropou a plynom závislá na Rusku, s ktorým v súčasnosti udržiava napäté vzťahy vyvolané proruským povstaním na východe krajiny a marcovou anexiou Krymu. Otázka energetickej bezpečnosti Ukrajiny sa výrazne vyostrila v polovici júna, kedy Rusko prestalo Ukrajine kvôli dlhovému sporu dodávať zemný plyn.

Lukašenko je verným spojencom Ruska, s ktorým ako člen spoločnej colnej únie udržuje tesné hospodárske vzťahy. V otázke napätých rusko-ukrajinských vzťahov si ale bieloruský prezident udržiava odstup. Anexiu Krymu Minsk neuznal a v poslednej dobe sa snaží v konflikte medzi Moskvou a Kyjevom vystupovať ako prostredník.

Minulý týždeň Bielorusko usporiadalo stretnutie takzvanej kontaktnej skupiny, jedinej platformy pre vyjednávanie medzi Kyjevom a povstalcami. Rokovanie v Minsku, na ktorom sa okrem zástupcov Kyjeva a separatistov zúčastnili aj ruskí a európski diplomati, umožnilo príchod tímu medzinárodných expertov na miesto katastrofy malajzijského lietadla a otvorilo údajne aj dvere k výmene zajatcov.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Ukrajina #Alexandr Lukašenko