Novozvolený líbyjský parlament sa prvýkrát zišiel v Tobruku

Ustanovujúca schôdza novozvoleného líbyjského parlamentu sa v pondelok konala vo východolíbyjskom Tobruku. V Tripolise rovnako ako v Benghází trvajú boje medzi armádou a členmi milícií, ktoré sa odmietajú podriadiť centrálnej vláde. Podľa agentúry AP do Tobruku dorazilo vyše 150 poslancov novozvolenej Snemovne reprezentantov.

04.08.2014 13:45 , aktualizované: 22:10
debata (1)

Pondelkovú schôdzu bojkotovali zákonodarcovia sympatizujúci s islamistami. Dvanásť z celkových 200 kresiel zostáva neobsadených, keďže sú určené zástupcom oblastí, v ktorých boli v júni v čase hlasovania boje také tvrdé, že sa tam voľby nekonali. Líbyu dlhodobo ochromujú boje milícií, ktoré sa v roku 2011 podieľali na zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího a dodnes odmietajú zložiť zbrane.

V Tripolise sú účastníkmi bojov milicionári z miest Zintán a Misuráta, v Benghází, ktoré bolo kolískou revolúcie, zase tamojší islamisti, ktorých chce poraziť odpadlícky generál Chalífa Haftar. Za minulých štrnásť dní prišlo v tejto severoafrickej krajine o život okolo 200 ľudí. Viac než 10 000 občanov utieklo do Tuniska, ktoré v piatok uzavrelo hranicu s tým, že nie je schopné prijať toľko utečencov ako pri povstaní v roku 2011.

Z júnových volieb vzišla Snemovňa reprezentantov, ktorá bude mať 200 členov a nahradí Všeobecný národný kongres. Od volieb sa očakávalo upokojenie situácie a začatie demokratickej reformy. Bezpečnosť sa však naopak zhoršila natoľko, že väčšina krajín z Líbye odvolala diplomatov a evakuovala svojich občanov.

Egypt by mal zvážiť vojenský zásah v Líbyi, hovorí egyptský politik

Egypt by mal zvážiť vojenský zásah v susednej Líbyi. Vyhlásil to podľa britského denníka The Guardian vysoko postavený egyptský politík Amr Músa, ktorý má veľmi blízko k prezidentovi Abdalovi Fattahovi Sísímu. Egyptskí predstavitelia majú obavy, že sa by sa boje mohli preniesť aj na ich územie.

Terajšie vyhlásenie egyptského politika ihneď vyvolalo špekulácie v tamojších médiách, že Káhira ozbrojenú intervenciu naozaj plánuje. Amr Músa je totiž bývalým ministrom zahraničia a tiež bývalým prezidentským kandidátom. V rokoch 2001 až 2011 bol navyše generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov (LAŠ) a jeho slovám sa prikladá veľká váha.

„Situácia v Líbyi predstavuje veľký problém pre Egypt, ďalšie susedné krajiny, ale aj celý arabský svet,“ vyhlásil Músá. „Rôzne štátiky, sekty a extrémistické frakcie v Líbyi priamo ohrozujú egyptskú národnú bezpečnosť. Vyzývam na širokú debatu vedúcu k tomu, aby si verejnosť uvedomila existenciu rizík a prípadne podporila naše právo na sebaobranu, ak to bude potrebné,“ dodal egyptský politík.

Obavy, že sa konflikt preleje aj do okolitých krajín, sú veľké. Minulý mesiac bolo napríklad v blízkosti hraníc s Líbyou zabitých 21 egyptských vojakov. Situácia v Líbyi ešte posilnila postavenie egyptského prezidenta Sísího, poznamenal britský denník. Jeho stúpenci totiž veria, že silný vodca je jedinou možnosťou, ako sa vyhnúť chaosu a krviprelievaniu, ktoré teraz vládnu v Líbyi či Sýrii.

Hovorca egyptského ministerstva zahraničia odmietol slová Amra Músu komentovať. Iný vládny zdroj vraj uviedol, že si nie je vedomý existencie nejakých plánov na vojenský zásah v Líbyi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #islamisti