Ukrajinská armáda podľa Moskvy sťahuje k Donecku rakety

Ukrajinská armáda podľa ruskej diplomacie sťahuje k Donecku na východe krajiny taktické rakety Točka a raketomety Smerč a Uragan. "Koľko životov ešte zničia tieto zbrane?" pýta sa ruské ministerstvo zahraničia v pondelkovom vyhlásení.

04.08.2014 15:03 , aktualizované: 17:10
debata (357)

Vyhlásenie ruskej diplomacie vyčítalo ukrajinskej armáde víkendové delostrelecké bombardovanie obytných štvrtí Donecka a Luhanska, bášt rebelov, ako aj to, že pri výmene zajatcov a padlých „boli na telách troch z dvanástich padlých (povstalcov) nájdené stopy mučenia“ a „okrem toho väčšina zajatcov mala polámané kosti a narazené všetky vnútorné orgány“.

Kyjev a Západ obviňujú Moskvu z podpory proruských vzbúrencov bojujúcich na východe Ukrajiny s vládnymi silami. Moskva naopak tvrdí, že sami obyvatelia východnej Ukrajiny sa postavili so zbraňou v ruke na obranu svojich práv pred novým, údajne krajne nacionalistickým režimom v Kyjeve. Obviňuje tiež Kyjev, že obeťou „trestnej operácie“ vládnych jednotiek sú predovšetkým civilisti, a snažia sa ukrajinskú vládu prinútiť k rokovaniam s rebelmi o prímerí, ktoré by im ponechalo kontrolu nad východom krajiny.

Ukrajinské dobrovoľnícke prápory prenikli do Donecka

Ukrajinské dobrovoľnícke prápory Azov a Šachtarsk v pondelok prenikli do Donecka obkľúčeného ukrajinskou armádou. Obkľúčený Doneck je doteraz v rukách proruských separatistov, ale miestna radnica, ani hovorca ukrajinskej armády doposiaľ nepotvrdili správy, že do mesta prenikli ukrajinské dobrovoľnícke prápory Azov a Šachtarsk.

Správu o preniknutí oznámil na Facebooku veliteľ práporu Azov Ihor Mosijčuk. Uviedol, že bojovníci začali mesto „čistiť od teroristov“.

Útočné jednotky dobrovoľníkov podľa Mosijčuka operujú v meste, ktoré doteraz napriek obkľúčeniu pevne ovládali separatisti. Armádne jednotky už pred dvoma týždňami začali praktickú blokádu mesta, kde pred začatím bojových operácií žil milión ľudí. Z Donecka ale postupne mnoho rodín utieklo, podľa ruských médií ide o státisíce.

Ukrajinská armáda sa doteraz bojovým stretom priamo v Donecku vyhýbala. Napriek tomu bolo mestské centrum niekoľkokrát vystavené paľbe z mínometov a granátometov, úlomky striel podľa očitých svedkov zabili niekoľko ľudí. V meste len s prestávkami funguje verejná doprava, viazne zásobovanie a občas aj dodávka vody a elektriny.

Prápory Azov a Šachtarsk sú zložené z dobrovoľníkov. Príslušníci oddielov Azov, nazývaní „černoodenci“, podliehajú veleniu ministerstva vnútra. Prápor má podľa dostupných informácií okolo 300 mužov. Prápor Šachtarsk je zložený prevažne z dobrovoľníckych oddielov z Doneckej a Luhanskej oblasti. Aj on je podriadený kyjevskému ministerstvu vnútra.

Ukrajinská armáda počas dňa zverejnila vyhlásenie, v ktorom vylúčila nasadenie ťažkej bojovej techniky vo väčších mestách. Poradca ministra obrany Zorjan Škyrjak vo vyhlásení uviedol, že nasadenie týchto zbraní v mestách je „kategoricky zakázané“. Útoky sú vraj vedené výhradne na postavenie vzbúrencov.

357 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #ukrajinské dobrovoľnícke prápory