Juncker vyzval na pokračovanie reforiem v Grécku

Nový predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v pondelok vyzval Grécko, aby pokračovalo vo svojom reformnom úsilí. K možnej ďalšej pomoci pre túto silne zadlženú krajinu sa po pondelkovom stretnutí s gréckym premiérom Antonisom Samarasom odmietol vyjadriť, napísala agentúra DPA.

04.08.2014 15:35
Grécko, Jean-Claude Juncker, Antonis Samaras Foto: ,
Predseda EK Jean-Claude Juncker a grécky premiér Antonis Samaras
debata

Návšteva Grécka je prvou Junckerovu oficiálnou cestou do členskej krajiny Európskej únie v novej funkcii. Juncker v pondelok podľa agentúry AP vyhlásil, že „bojoval ako lev“, aby udržal Grécko v eurozóne, a pochválil túto krajinu za snahu o zlepšenie stavu verejných financií.

Juncker tiež upozornil, že kríza v eurozóne ešte nebola úplne prekonaná. „Prešli sme dlhú cestu, ale ešte nie sme na konci,“ uviedol. „Množstvo udalostí nám ukazuje, aká krehká je situácia, a to nielen v Grécku, ale aj inde,“ dodal. Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej hodnote 240 miliárd eur.

Grécka vláda výmenou za pomoc masívne škrtala výdavky, znížila dôchodky a mzdy a zvyšovala dane. To prehĺbilo hospodársky útlm a vyvolalo protesty obyvateľov. Šéf ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem v júni uviedol, že objem prípadného tretieho balíka finančnej pomoci pre Grécko by mal byť výrazne menší než doterajšia pomoc. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v júni podľa tlače odhadol, že hodnota novej pomoci by pravdepodobne bola nižšia ako desať miliárd eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kríza #eurozóna #Jean-Claude Juncker