Moskva varovala Kyjev a Kišiňov pred blokádou Podnesterska

Ruské ministerstvo zahraničia v pondelok varovalo Kyjev a Kišiňov pred následkami koordinovaného ukrajinského a moldavského postupu pri zavádzaní údajnej hospodárskej a dopravnej blokády Podnesterska a na vypudení tamojších ruských jednotiek.

04.08.2014 20:15
debata (67)

Podnestersko, obývané prevažne Rusmi, sa v krvavých bojoch na začiatku 90. rokov odtrhlo od Moldavska, aj keď nezávislosť regiónu formálne neuznalo ani Rusko. Nad zmrazeným konfliktom však bdejú ruské jednotky pôsobiace v oblasti ako „mierové sily“.

Podľa ruskej diplomacie sa „umelo“ stupňujú debaty o stiahnutí ruských vojsk, vytvárajú sa prekážky v spojení s Podnesterskom cez ukrajinské územie, vyhráža sa vypovedaním príslušných rusko-ukrajinských dohôd a v médiách sa šíria dezinformácie o pašovanie zbraní z Podnesterska do rúk povstalcov na východe Ukrajiny.

„Stupňovanie napätia provokujú aj Kyjevom začaté práce na vybudovaní zemnej priekopy na podnesterskej časti ukrajinsko-moldavskej hranice,“ posťažovala sa Moskva a varovala, že „Kišiňov a Kyjev si musia uvedomiť svoju priamu zodpovednosť za možné negatívne následky svojich krokov na destabilizáciu situácie“. A ruské mierové jednotky sa tešia dôvere miestneho obyvateľstva.

„Na akékoľvek nekonštruktívne kroky, smerované k destabilizácii situácie v regióne, a na pokusy o vypudenie ruského kontingentu z Podnesterska sa bude hľadieť ako na akcie nepriateľské voči Rusku, podkopávajúce piliere mierovej operácie na Dnestri a odporujúce duchu a litere dohody o priateľstve a spolupráci medzi Ruskom a Moldavskom,“ uzavrelo vyhlásenie.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Moldavsko #Ukrajina #Podnestersko