Chodorkovskij nepríde na pohreb matky do Ruska

Niekdajší najbohatší Rus a dlhoročný kremeľský väzeň Michail Chodorkovskij nepríde do Ruska na pohreb svojej matky, ktorá zomrela v nedeľu vo veku 79 rokov.

05.08.2014 11:35
Michail Chodorkovskij Foto: ,
Michail Chodorkovskij
debata

Podľa jeho hovorkyne by sa bývalý majiteľ obrej ropnej spoločnosti Jukos vystavil nebezpečenstvu zatknutia pre finančné nároky za údajný daňový nedoplatok.

Marina Chodorkovská bola dlhé roky vážne chorá a práve jej zdravotným stavom Chodorkovskij vlani zdôvodnil svoju žiadosť o milosť. Prezident Vladimir Putin, ktorý podľa opozičných médií niekdajšieho miliardára poslal do väzenia kvôli jeho politickým ambíciám, žiadosti o milosť vyhovel vlani v decembri.

Chodorkovskij sa po prepustení najskôr uchýlil do Nemecka, teraz má trvalé bydlisko vo Švajčiarsku. Podľa hovorkyne Oľgy Pispanenovej sa na pondelkovom pohrebe svojej matky v obci Korallovo na predmestí Moskvy nezúčastní. Vystavil by sa postihu kvôli údajnému daňovému dlhu vo výške 17 miliárd rubľov, ten nebol v rámci Putinovej milosti urovnaný.

Chodorkovskij obvinenie z daňového úniku odmieta a kauzu označuje za prezidentovu politickú pomstu.

Kedysi najbohatší občan Ruska, bol v roku 2003 odsúdený na takmer 11 rokov za daňové úniky, pranie špinavých peňazí a údajné krádeže ropy. Opozícia i Západ však niekdajšieho vplyvného ruského podnikateľa skôr vnímali ako väzňa Kremľa, ktorému sa Chodorkovskij znepáčil svojimi politickými ambíciami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michail Chodorkovskij