Švajčiarsko a Japonsko rozšírili protiruské sankcie

Švajčiarsko v utorok zaradilo ďalších 26 Rusov a Ukrajincov a 18 firiem na zoznam fyzických a právnických osôb, ktoré by sa mohli pokúsiť s pomocou švajčiarskych sprostredkovateľov protiruské sankcie vyhlásené v krajinách Európskej únie.

05.08.2014 12:19
debata (35)

V zozname figuruje 87 osôb a 20 spoločností, ktoré nesmú podnikať s využitím švajčiarskych sprostredkova­teľských služieb. Opatrenie nadobudne účinnosť v utorok 5. augusta večer.

Švajčiarsko sa už v marci rozhodlo nezavádzať svoje vlastné sankcie v reakcii na ruskú politiku voči Ukrajine. Vláda minulý týždeň toto rozhodnutie potvrdila. Švajčiarske úrady sa však rozhodli prijať opatrenia, ktoré zabránia tomu, aby boli aktíva z krajín ležiacich mimo územia EÚ prevedené do Švajčiarska.

Medzi novými menami zaradenými na čiernu listinu sú separatistickí vodcovia Alexandr Borodaj a Alexandr Chodakovskij, šéfovia ruských bezpečnostných zložiek Michail Fradkov a Nikolaj Patrušev a čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Ich mená do sankčného zoznamu nedávno zaradil aj Brusel.

Aj keď sa Švajčiarsko na európskych sankciách proti Rusku formálne nepodieľa, niektoré opatrenia schválené v Bruseli sa na túto krajinu vzťahujú. Platí to najmä o vízových obmedzeniach, pretože Švajčiarsko je súčasťou takzvaného schengenského priestoru voľného cestovania.

Švajčiarsko udržiava s Ruskom živé finančné styky a k protiruskými sankciám sa pripája len váhavo. Podľa agentúry Reuters sa asi tri štvrtiny ruského obchodu ropou realizujú v Ženeve. Ruské aktíva vo švajčiarskych bankách dosahovali v roku 2012 sumu 13,8 miliardy švajčiarskych frankov (približne 11,34 milardy eur).

Sankcie Japonska sú identické s opatreniami EÚ

Japonská vláda v utorok schválila tretí balík protiruských sankcií, ktorý je trestom za ruskú podporu ukrajinských separatistov a marcovú anexiu Krymu. Oznámil to v Tokiu vládny hovorca. Sankcie postihujú 40 ruských občanov a dve spoločnosti. Rusko v reakcii odvolalo diplomatické konzultácie, ktoré sa mali konať v Moskve koncom augusta.

Sankcie sú podľa japonskej vlády namierené proti osobám a spoločnostiam, ktoré sa podieľajú na destabilizácii situácie na východe Ukrajiny a ktoré ťažia z anexie ukrajinského Krymu. Prípadné účty, ktoré fyzické a právnické osoby zaradené na sankčný zoznam majú v japonských bankách, miestne úrady zablokujú. Sankcie sú svojím rozsahom i obsahom prakticky identické s tým istým opatrením Európskej únie.

Rusko na nové rozšírenie japonských sankcií zareagovalo zrušením augustových konzultácií, ktoré mali v Moskve viesť námestníci ministrov zahraničia. Rokovania sa mali venovať rozvoju hospodárskej spolupráce a riešeniu dlhoročného sporu o južné Kurily, na ktoré si oba štáty robia nárok.

„Vzhľadom na prijaté sankcie považujeme konzultácie za nemiestne. Japonská vláda bola informovaná,“ povedala v Moskve novinárom hovorca ruskej diplomatickej služby Maria Zacharovová.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Rusko #Švajčiarsko #protiruské sankcie