Do Ruska už ušlo 730-tisíc Ukrajincov

Takmer trištvrte milióna ľudí už utieklo pred bojmi na východe Ukrajiny do Ruska. V utorok to oznámil šéf európskej divízie Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Vincent Cochetel.

05.08.2014 14:44 , aktualizované: 18:30
debata (81)

Ide o značne vyšší počet než doteraz uvádzaných 168 000, ktorý sa zaregistrovali na ruskom imigračnom úrade. Cochetel dodal, že v rámci Ukrajiny opustilo svoje domovy ďalších asi 117 000 ľudí a toto číslo rastie každým dňom o 1200 ďalších osôb.

Ukrajinské jednotky odštartovali protiteroristickú operáciu v apríli tohto roku a separatistov sa im podarilo zatlačiť do miest Doneck a Luhansk. Boje si doteraz vyžiadali vyše 1100 mŕtvych a asi 3 500 zranených.

Rusko zvolalo pre Ukrajinu mimoriadne zasadnutie BR OSN

Rusko v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na východe Ukrajiny zvolalo mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). V utorok o tom s odvolaním sa na ruského veľvyslanca pri OSN Vitalija Čurkina informovala tlačová agentúra ITAR-TASS. Ako uviedol, dôvodom je „humanitárna situácia na Ukrajine“. Zasadnutie by sa malo uskutočniť ešte v utorok večer.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #UNHCR