Ukrajinský Luhansk sa pre boje ocitol v kritickej situácii

Luhansk na východe Ukrajiny sa v dôsledku bojových operácií ukrajinskej armády a proruských separatistov ocitol v katastrofálnej situácii, píšu o tom ukrajinské médiá.

05.08.2014 16:01
Ukrajina, Luhansk Foto: ,
Obyvatelia postihnutí bojmi na východe Ukrajiny.
debata

Takmer polmiliónové mesto opustila polovica obyvateľov, v neľudských podmienkach v Luhansku zostali nemajetné rodiny a dôchodcovia, ktorí nemajú peniaze na cestu do bezpečia. V Luhansku netečie pitná voda, nefunguje dodávka elektriny, nejazdí verejná doprava, vypadla telefónna sieť a prerušilo sa internetové spojenie.

Mesto je v humanitárnom stave, ale aj ekologickej katastrofy, tvrdí spravodajský server Cenzor. Kvôli žalostnému stavu komunálnych služieb, ochromených bombardovaním aj nedostatkom paliva, sa z mesta nevyvážajú odpadky. V dôsledku vysokých letných teplôt sa v meste šíri zápach a hrozí epidémia.

Obyvatelia východu Ukrajiny pred zničenou budovou. Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
Ukrajina, Luhansk Obyvatelia východu Ukrajiny pred zničenou budovou.

Obytné štvrte Luhanska sú bez vody a bez prúdu už zhruba týždeň. Telefónne a internetové spojenie nefunguje nielen v centre mesta, ale ani v jeho širšom okolí. Miestna vodáreň prestala v dôsledku bojových operácií upravovať vodu a dodávky pitnej vody sa zastavili. Prakticky nepretržité ostreľovanie mesta spôsobilo škody na mestskom majetku v takej miere, že zabezpečovanie životných potrieb v Luhansku sa zastavilo, píše Cenzor.

Zničená budova školy v Luhanskom regióne. Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Ukrajina, Luhansk Zničená budova školy v Luhanskom regióne.

Najväčším problémom je podľa mestských úradov výpadok v dodávkach elektriny. Ich obnova závisí na zakúpení a dovoze náhradných dielov, čo je ale vzhľadom na bojové operácie nemožné.

„Ľudia sa stali rukojemníkmi vojny. Sú nútení žiť v podmienkach ozbrojenej konfrontácie, bez spojenia so svetom. Z obchodov, ktoré ešte fungujú, miznú každým dňom zvyšky zásob. Mimoriadne citeľný je nedostatok liekov, otvorených je iba niekoľko lekární,“ uviedol ukrajinský server.

Smeti aj zanechaná zbraň v Luhanskej oblasti. Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Ukrajina, Luhansk Smeti aj zanechaná zbraň v Luhanskej oblasti.

Pri paľbe z raketometov a granátometov boli vážne poškodené tri polikliniky a štyri luhanské nemocnice. Hospitalizovaných je v nich aj mnoho ľudí, ktorí sa zranili pri ostreľovaní mesta, uvádza Cenzor.

Ukrajinská vláda vydala vyhlásenie, v ktorom vyzvala civilné obyvateľstvo, aby sa vypratalo z oblasti kontrolovanej povstalcami. „Civilisti by mali opustiť oblasti ovládanej teroristami,“ uviedol v pondelok armádny hovorca Andrij Lysenko.

Auto prechádza okolo strely zabodnutej vo... Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Ukrajina, Luhansk Auto prechádza okolo strely zabodnutej vo vozovke, neďaleko Luhanska.

Podľa ukrajinských novinárov ale mnohí Ukrajinci nemajú na faktickú evakuáciu v preplnených a často aj predražených vlakoch a autobusoch dosť prostriedkov. V Luhansku aj v ďalších mestách tak zostávajú sociálne slabí Ukrajinci, dôchodcovia a rodiny s deťmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Luhansk