V Grécku v stredu nevyjdú noviny, lebo novinári štrajkujú

Na protest proti plánovanému zlúčeniu niekoľkých veľkých vydavateľstiev v utorok začali grécki novinári jednodňový štrajk. Informovala o tom agentúra DPA. Od 10.00 hod. (9.00 hod. SELČ) nevysielali grécke televízie ani rozhlas žiadne spravodajské relácie. V dôsledku utorkového štrajku nevyjdú v stredu v Grécku noviny.

05.08.2014 16:30
debata

„Plánované fúzie povedú len k ďalšiemu prepúšťaniu v mediálnej sfére, beztak už dosť zasiahnutej mediálnou krízou,“ zdôvodnil rozhodnutie najväčších novinárskych odborov ESIEA vstúpiť do štrajku člen ich predsedníctva Dimitris Kottarides. Podľa neho by pri zlučovaní plánovanom vládou o prácu prišlo až päťdesiat percent všetkých zamestnancov. Zvyšní novinári a technici by potom vraj museli pracovať zároveň pre tlačené a elektronické noviny, televíziu i rozhlas, bez toho, aby dostali zaplatené za prácu zvlášť.

Doterajší zákon zakazoval, aby sa médiá koncentrovali v rukách jedného či niekoľkých veľkých vydavateľských koncernov. Podľa zástupcov novinárskej obce je zákon ušitý na mieru dvom najväčším vydavateľstvom blízkym vláde – DOL a Pegasus. Obe spoločnosti sa údajne dlhodobo zápasia s vysokými dlhmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #štrajk #novinári