Americká databáza teroristov sa za štyri roky zdvojnásobila

Americká databáza teroristov a osôb podozrivých z terorizmu sa za posledné štyri roky takmer zdvojnásobila. Informoval o tom denník The Guardian. Zoznam známych alebo domnelých radikálov už obsahuje údajne viac ako jeden milión mien. Ide vraj o výsledok zvýšenej aktivity tajných služieb po pokuse o teroristický útok na lietadlo do Detroitu na Vianoce roku 2009.

06.08.2014 17:00
debata (21)

Centrálny register TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment), ktorý vznikol po útokoch na budovy Svetového obchodného centra 11. septembra 2001, sa zo zhruba 550-tisíc záznamov v máji 2010 rozrástol na 1,1 milióna mien na konci roka 2013. Ľudia vedení v databáze sú známymi teroristami, či sú podozriví z udržiavania väzieb k medzinárodným teroristickým organizáciám a v niektorých prípadoch sú to tiež príbuzní či známi teroristov, ktorí sa nemusia priamo zúčastňovať kriminálnej činnosti. Z celkového počtu viac ako milióna osôb je amerických občanov vraj asi len 25-tisíc.

Na zaradenie na zoznam TIDE nepotrebuje americká vláda žiadne dôkazy. Z toho dôvodu sa stal terčom kritiky mnohých odborníkov na ochranu osobných údajov aj aktivistov v oblasti ochrany ľudských práv.

Nigérijčan Umar Abdul Mutallab, ktorý sa v roku 2009 neúspešne pokúsil odpáliť na palube lietadla z Amsterdamu do Detroitu, v databáze TIDE tiež figuroval. Nebol vraj ale na ďalšom zozname, ktorý obsahuje užší výber potenciálne nebezpečných ľudí, na základe ktorého môžu úrady vydať konkrétnym osobám zákaz cestovania do USA na komerčných letoch. Po tomto nevydarenom atentáte však vláda znížila štandardy potrebné pre zápis do užšieho zoznamu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #teroristi #zoznam