Tajfún v Japonsku zabil dvoch ľudí, 52 ľudí bolo zranených

Dvoch mŕtvych a 52 zranených si vyžiadal tajfún Halong, ktorý v nedeľu zasiahol Japonsko. Úrady nariadili evakuáciu 1,2 milióna ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters.

10.08.2014 09:15 , aktualizované: 10:20
Japonsko, tajfún, hurikán, Halong, počasie, búrka Foto:
Tajfún Halong v Japonsku
debata

Živel sprevádzaný mohutnými dažďami a víchrom dosahujúcim rýchlosť 100 kilometrov za hodinu udrel na západnú časť Japonska a spôsobil veľké problémy v doprave. V nedeľu odvolali viac než 200 letov a niektoré rýchlovlaky prerušili prevádzku. Stalo sa tak pred japonským budhistickým sviatkom Obon, keď sa pravidelne vydávajú na cestu tisíce ľudí.

Jedného 78-ročného muža spláchla rozvodnená rieka v prefektúre Gifu a lekári v nemocnici ho už nedokázali zachrániť. Okrem neho je ešte nezvestný surfer pri pobreží prefektúry Wakajama.

Úrady vyhlásili v súvislosti s tajfúnom Halong najvyšší stupeň varovania a upozornili okrem iného na vysokú pravdepodobnosť zosuvov pôdy. Tie boli zaznamenané na ostrove Šikoku aj v západojaponskej prefektúre Hjógo.

Meteorológovia predpokladajú, že tajfún bude postupovať na sever cez hlavný japonský ostrov Honšú. Silný vietor a lejaky sa predpovedajú aj vo východnej časti Japonska, vrátane oblasti metropoly Tokia. Búrka má blízko Kjóta postupne opustiť pevninu a odvanúť na more. V najbližších 12 hodinách pritom má naďalej slabnúť.

Severozápadným pobrežím Japonska vblízkosti mesta Aomori v nedeľu okrem toho otriaslo zemetrasenie o sile 6,1 stupňa. Neboli však hlásené materiálne škody ani zranenia a nebolo nutné vyhlásiť varovanie pred cunami.

Japonsko každoročne zasiahne priemerne vyše 11 tajfúnov. Väčšina z nich sa podľa meteorológov objavuje medzi júlom a októbrom. Na začiatku júla v krajine udrel tajfún Neoguri, ktorý pripravil o život najmenej sedem ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Japonsko #tajfún