Boje na východe Ukrajiny pokračovali aj cez noc

Proruskí separatisti na východnej Ukrajine pokračovali v noci na pondelok v ostreľovaní pozícií ukrajinských vládnych síl. Paľba sa viedla aj z ruskej strany hranice, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na armádneho analytika Dmytro Tymčuka.

11.08.2014 08:35 , aktualizované: 10:00
Ukrajina, proruskí rebeli, tank Foto: ,
Proruskí rebeli na tanku cestou do Donecka.
debata (41)

„(Ukrajinskí) vojaci straty nezaznamenali,“ uviedol Tymčuk. Dodal však, že v oblasti bojov bola paľbou z mínometov zasiahnutá sanitka, odvážajúca ranených, a tento incident si zrejme vyžiadal zatiaľ nespresnený počet obetí. Letisko v Luhansku vraj dvakrát čelilo ostreľovaniu z ruských raketometov Grad, ktoré poškodili techniku, ale mŕtvi nie sú hlásení.

Podľa ukrajinskej armády raketomety strieľajúce z Ruska zničili dedinu Stepanivka v Doneckej oblasti. „Kedysi kvitnúca dedina, kde žilo viac ako tisíc ľudí, je teraz úplne zničená salvami z raketometov. Ruské rakety zničili nielen domy Ukrajincov, ale aj ľudské sny a osudy,“ uviedol Unian s odvolaním sa na armádne komuniké.

V meste Horlivka, o ktoré urputne bojujú vládne sily a rebeli, v nedeľu delostrelecký granát zasiahol miestnu katedrálu a zranil šesť ľudí, ktorí sa v chráme schovávali pred bombardovaním, oznámila v pondelok miestna diecéza. Ruské médiá varovali, že každodenné armádne ostreľovanie miestnej chemičky by mohlo viesť ku katastrofálnemu úniku toxických látok, ktoré by mohli postihnúť ľudí v okruhu najmenej 300 kilometrov, teda aj v Rusku a Bielorusku.

V Donecku zasiahli boje aj väznicu

Delostrelecký granát v noci na pondelok zasiahol väznicu v Donecku: jeden väzeň zahynul, traja utrpeli zranenia a viac ako stovka väzňov utiekla, oznámila miestna ranica. „Vo väznici vypukla vzbura a 106 trestancov utieklo. Časť sa nadránom do väznice zase vrátila,“ dodali úrady.

V samotnom meste delostrelecká paľba poškodila tri domy, sklad, sedem garáží a tri automobily. Bez elektriny sa načas ocitlo niekoľko štvrtí. Paľba vraj pokračovala aj dnes ráno.

Povstalci v Donecku sú podľa Kyjeva blízko porážky

Ukrajinské vládne sily sa pripravujú na záverečnú fázu opätovného prevzatia kontroly nad mestom Doneck po tom, ako dosiahli výrazné úspechy v bojoch proti tamojším separatistickým povstalcom. V pondelok o tom informoval hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko, podľa ktorého sa Doneck podarilo „úplne oddeliť od Luhanska“, centra ďalšej z nepokojných oblastí na ukrajinskom východe.

Takzvaná protiteroristická operácia tak pokračuje napriek vyhláseniu nového premiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky Oleksandra Zacharčenka, že povstalci sú ochotní pristúpiť na prímerie, aby odvrátili humanitárnu katastrofu. Podľa Lysenka by separatisti v prípade záujmu o prímerie mali „vztýčiť biele vlajky a zložiť zbrane“.

„Sily podieľajúce sa na protiteroristickej operácii sa pripravujú na záverečnú fázu oslobodenia Donecka,“ vyjadril sa Lysenko pre agentúru Reuters. Kyjev podľa neho pracuje na oslobodení Donecka i Luhanska, je však „lepšie oslobodiť najprv Doneck, pretože je dôležitejší“.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ostreľovači #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk