Kyjev zatiaľ nepovolil vstup humanitárneho konvoja na Ukrajinu

Z Moskovskej oblasti v noci na utorok vyšla kolóna 280 nákladných automobilov s dvoma tisícmi ton humanitárneho nákladu pre východnú Ukrajinu, oznámili ruské úrady. Konvoj vypravilo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Kyjev však podľa hovorcu ukrajinskej bezpečnostnej rady doteraz vstup kolóny na Ukrajinu nepovolil - a nebudú ju môcť sprevádzať ani ruskí vojaci, ani záchranári.

12.08.2014 07:20 , aktualizované: 13:58
Rusko, Ukrajina, humanitárna pomoc, humanitárny... Foto: ,
Humanitárny konvoj tesne po tom, ako opustil Moskvu.
debata (443)

Hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko v utorok novinárom predviedol video, na ktorom sa ruská vojenská technika prefarbuje na bielo, a vyhlásil, že tieto stroje rozhodne nemajú právo sprevádzať humanitárnu kolónu.

Jeden z poradcov prezidenta Ukrajiny podľa agentúry Reuters povedal, že náklad sa bude musieť preložiť na iné vozidlá, pretože Kyjev nedovolí, aby kolónu sprevádzali ruskí záchranári či ruskí vojaci, všetko musí byť pod kontrolou Ukrajincov.

O zámere vyslať na Ukrajinu humanitárnu pomoc hovoril v pondelok ruský prezident Vladimir Putin telefonicky s predsedom Európskej komisie Josém Barrosom. Šéf bruselskej exekutívy Moskvu upozornil, že humanitárna pomoc nesmie byť použitá ako zásterka pre vojenský zásah ruskej armády na Ukrajine.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v pondelok vyhlásil, že vyslanie humanitárneho konvoja bolo dohodnuté s ukrajinskou vládou. „Našu humanitárnu akciu, ako všetci dúfame, nebudú naši západní partneri brzdiť,“ konštatoval ruský minister.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov v utorkovom rozhovore pre denník The Financial Times uviedol, že humanitárna kolóna vstúpi na územie Ukrajiny v priestore dohodnutom s Kyjevom. Misiu vraj organizuje Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK), konvoj je ale čisto ruský. Podľa Peskova ide o výlučne humanitárnu záležitosť, tvrdenie o skrytej vojenskej akcii je vraj „absolútne absurdné“.

Separatisti nemajú dostať ani gram pomoci

Podľa ukrajinského vyjednávača, exprezidenta Leonida Kučmu, budú ruskú pomoc sprevádzať zahraniční pozorovatelia, rozdá sa spolu s pomocou z Európskej únie a Spojených štátov a „ani gram“ nemajú dostať ozbrojení separatisti.

Ukrajinská vláda ruský zámer vyslať na východ Ukrajiny konvoj s pomocou kritizovala. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia uviedol, že kolóna s humanitárnou pomocou môže vstúpiť na ukrajinské územie len za jasne vymedzených podmienok. Jej organizátorom pritom nemôže byť Rusko, ale Červený kríž.

Červený kríž žiada informácie od Ruska

Vedenie MVČK vo svojom ženevskom sídle vydalo vyhlásenie, podľa ktorého je organizácia ochotná dodanie ruskej humanitárnej pomoci zabezpečiť. MVČK ale žiada, aby mu ruské úrady predložili podrobné informácie o objeme a type pomoci, ktorú chce na východ Ukrajiny vyslať. Výbor Červeného kríža dodal ukrajinským a ruským úradom príslušný dokument, ktorý podmienky humanitárnej pomoci obsahuje.

Podľa ruských úradov vezie kolóna na Ukrajinu okrem iného sto ton cukru, 62 ton detskej výživy a 12-tisíc spacích vakov. Kedy dorazí k ukrajinským hraniciam, úradná správa neuvádza.

Západní lídri varujú Moskvu

Americký prezident Barack Obama v pondelok v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom povedal, že akýkoľvek ruský zásah na Ukrajine vykonaný bez súhlasu Kyjeva by bol neprijateľným porušením medzinárodného prá­va.

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius v utorok varoval, aby ruský konvoj nebol pláštikom pre pokus o nastolenie stálej ruskej prítomnosti pri Donecku a Luhansku, bášt rebelov na východe Ukrajiny. „Musíme byť krajne opatrní,“ nabádal v rozhlasovom rozhovore minister. Dodávka pomoci je vraj akceptovateľná jedine v prípade, že ju povolí Červený kríž a Kyjev. „Táto otázka ale ešte nie je vyriešená. V takom prípade nemožno vjazd povoliť,“ vyhlásil podľa agentúry ITAR-TASS.

443 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Barack Obama #humanitárna pomoc #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko