Hollande sa neoženil. Sfúkol iba 60 sviečok

Mienkotvorné médiá si kládli otázku, aké dary by jubilanta najviac potešili a bulvárna tlač o ňom špekulovala, či sa chystá vstúpiť do manželstva. Francúzsky prezident François Hollande oslávil 60. narodeniny takmer v polčase vládnutia.

13.08.2014 07:38
François Hollande Foto: ,
François Hollande oslávil 60. narodeniny. Politický dôvod na radosť mu chýba, pretože výrazná väčšina obyvateľstva mu ako prezidentovi nedôveruje.
debata (1)

Lepšie prieskumy verejnej mienky? Návrat hospodárskeho rastu v roku 2014? Toto uviedol týždenník L'Express v podobe otázok ako možné veci, nad ktorými by mohol pookriať čerstvý šesťdesiatnik. Jeho slabá popularita stúpla v poslednom čase len mierne. „V júli mu dôverovalo 14 percent ľudí, v auguste o dve percentá viac. Nepriaznivo ho však hodnotí 77 percent opýtaných,“ poznamenal L'Express.

Časopis poukázal aj na slabú výkonnosť ekonomiky: „Vláda predpokladá v tomto roku skromný rast o jedno percento.“ Týždenník dodal, že kvôli tomuto údaju je iluzórne domnievať sa, že v roku 2015 sa podarí splniť záväzok dostať deficit verejných financií pod 3 percentá hrubého domáceho produktu.

Mnohí obyvatelia Francúzska vyčítajú Hollandovi, že sa nedokázal popasovať s vysokou mierou nezamestnanosti. Najsilnejší kritici by ho najradšej videli, ako sa predčasne sťahuje z Elyzejského paláca. Patrí k nim spisovateľ André Bercoff, ktorý pripravil prezidentovi satirickú gratuláciu v denníku Le Figaro. „Hollande by mal aplikovať jeden zo svojich predvolebných sľubov – odchod do dôchodku v šesťdesiatich rokoch,“ poznamenal.

Týždenník Le Point vyzval na svojej webovej stránke, aby čitatelia napísali pozdravy jubilantovi. „Vkročili ste do dejín ako najhorší prezident, tak poznačte dejiny demisiou,“ nazdáva sa jeden z prispievateľov. „V 60 rokoch prichádza rozum. Takže pre dobro všetkých Francúzov odíďte do dôchodku,“ odkázal ďalší.

Iný sa pridal tak, že Hollandovi poradil vytratiť sa z očí verejnosti odchodom do kláštora. „Všetko najlepšie! Návrat k vysokej obľúbenosti? Zostať verný vlastným ideálom,“ ozval sa, naopak, jeden zo stúpencov prezidenta. Ďalší čitateľ, ktorý podotkol, že do internetových diskusií nikdy neprispieva, urobil výnimku, lebo nezniesol okiadzanie Hollanda. „Bol zvolený do roku 2017. Až na konci cesty sa môže zhodnotiť jej kvalita. Nie predtým,“ poučil neprajníkov hlavy štátu.

Jubilant sa nachádza na dovolenke v južnej časti Francúzska. „Hollande sfúkne 60 sviečok v spoločnosti svojich štyroch detí,“ napísal v predvečer narodenín portál stanice RTL. Všetkých potomkov má s niekdajšou dlhoročnou družkou Ségolene Royalovou, kolegyňou zo Socialistickej strany. Neskôr ju vymenil za novinárku Valériu Trierweilerovú. Začiatkom tohto roku bulvárny časopis Closer odhalil, že ju podvádza s herečkou Julie Gayetovou.

Po prezradení nevery Hollande ukončil vzťah s Trierweilerovou, ale s novou láskou sa na verejnosti neukazuje. Bulvárne médiá sa nazdávajú, že sa s Gayetovou stále stretáva; čiastočne to spochybnil časopis Voici, ktorý ju nafotil, ako sa prechádza na pláži s neznámym mužom. Senzáciechtivá tlač prišla so špekuláciou, že Hollande by sa mohol oženiť. Dokonca oslovila známu veštkyňu, ktorá „určila“ dátum svadby.

Koncom júla Hollande označil úvahu o sobáši za nezmysel. „Mám jednu informáciu, ktorú môžem poskytnúť. Dvanásty august bude deň mojich narodenín,“ povedal pre seriózne noviny Les Echos, keď na večeri s novinármi dostal otázku, či sa mu na prste objaví obrúčka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Francois Hollande