Obama po niekoľkých mesiacoch hovoril s Erdoganom

Americký prezident Barack Obama sa v utorok spojil s tureckým premiérom Recepom Erdoganom, aby mu zablahoželal k minulotýždňovému víťazstvu v prezidentských voľbách.

13.08.2014 08:05
Recep Erdogan, Turecko Foto: ,
Recep Tayyip Erdogan.
debata (6)

Biely dom uviedol, že prezident počas 45-minútového rozhovoru, ktorý bol prvým priamy medzi oboma lídrami za uplynulé mesiace, premiéra pochválil za jeho prejav po zvolení.

Obama Erdoganovi taktiež pripomenul, že ako prvý priamo zvolený prezident Turecka „má historickú šancu na ďalší posun krajiny vpred“. Obaja lídri sa podľa amerických zdrojov taktiež zhodli na dôležitosti úzkej spolupráce vo veci Sýrie, Iraku a teroristickej hrozby v regióne.

Erdogan v nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb získal nadpolovičnú väčšinu hlasov a koncom augusta sa stane novým prezidentom. Ešte koncom júla však prezradil, že s Obamom naposledy hovoril vo februári.

Dlhoročný líder moslimskej krajiny bol totiž nespokojný s americkým postupom v Sýrii a preto podľa svojich slov bol v pravidelnom kontakte iba s viceprezidentom USA Joeom Bidenom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Recep Tayyip Erdogan