Členské štáty EÚ môžu poslať Kurdom zbrane, Francúzi sú prví

Európska únia sa v utorok nedohodla na spoločnej pozícii v otázke dodávania zbraní Kurdom, dala však zelenú jednotlivým členským štátom, aby tak mohli spraviť.

13.08.2014 10:37 , aktualizované: 13:40
debata (18)

Francúzsko v najbližších hodinách dodá do Iraku zbrane na boj proti islamským radikálom. Oznámil to v stredu úrad prezidenta Françoisa Hollanda. Podľa britskej tlače aj v Británii rastie tlak na poskytnutie vojenskej pomoci Iraku.

Vo vyhlásení vydanom Elysejským palácom sa uvádza, že Francúzsko sa rozhodlo k tomuto kroku po dohode s Bagdadom, „aby podporilo operačné kapacity jednotiek, ktoré bojujú s islamským štátomu“ (IS). Islamský štát je označením extrémistickej skupiny, ktorá v júni obsadila sever Iraku a teraz ohrozuje aj kurdské oblasti na východe.

„Prezident (Hollande) sa rozhodol po dohode s Bagdadom reagovať na naliehavú žiadosť kurdských úradov poslať zbrane v najbližších hodinách,“ uvádza sa v komuniké.

O zbrane v nedeľu medzinárodné spoločenstvo požiadal prezident autonómneho Kurdistanu Masúd Barzání.

Na príprave zbrojných dodávok do Iraku pracuje aj Česká republika. O vojenskej pomoci sa diskutuje v Európskej únii a uvažuje sa o zvolaní mimoriadnej schôdzky ministrov zahraničia. Šéfka diplomacie EÚ Chatherine Ashtonová oznámila, že by sa schôdzka mohla konať už tento týždeň.

Veľvyslanci pri EÚ sa zatiaľ na mimoriadnom zasadnutí v utorok večer zhodli na tom, že jednotlivé štáty im môžu poslať výzbroj po úzkej konzultácii s irackou vládou, uviedla šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

Spoločné stanovisko však neprijali, keďže niektoré krajiny boli dôrazne proti, iné ako Francúzsko, Taliansko a Česká republika, naopak za.

USA koncom minulého týždňa zareagovali leteckými útokmi na pozície militantov a zhadzovaním humanitárnej pomoci pre utekajúce menšiny. V súčasnosti rastie medzinárodný tlak aj na iné krajiny, aby Iračanom vrátane Kurdov nejako pomohli.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #zbrane #Kurdi