Brusel zvyšuje humanitárnu pomoc Ukrajine

Európska komisia (EK) sa dohodla na dodatočnej podpore ľudí najviac postihnutých pretrvávajúcimi bojmi vo východnej Ukrajine vo výške 2,5 milióna eur.

13.08.2014 12:58
debata (45)

Súčasťou pomoci je poskytnutie prístreškov, potravín, vody, zdravotnej starostlivosti, psycho-sociálnej asistencie a pomoci pri príprave na nastávajúcu zimu. „Pomoc je zameraná na najpostihnutejšie obete konfliktu, civilistov, medzi ktorými sú ženy a deti, ktoré museli utiecť z ich domovov a zanechať za sebou aj najpotrebnejšie veci. Mnohí ľudia uviazli v centre bojov bez možnosti úniku,“ povedala komisárka Kristina Georgievová zodpovedná v EK za medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a ochranu civilistov.

„Vyzývam obe strany konfliktu, aby umožnili činnosť humanitárnym organizáciám a povolili poskytovanie pomoci ľuďom, ktorí potrebujú pomoc bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú,“ povedala komisárka.

Humanitárna pomoc EK bude zameraná na pomoc ľuďom priamo postihnutým konfliktom, utečencom z oblastí bojov a tým, čo sa vrátili do miest oslobodených ukrajinskou armádou. Do tejto kategórie spadá 3,9 milióna ľudí.

Humanitárni experti EÚ odišli do postihnutých oblastí, kde monitorujú situáciu a koordinujú pomoc únie. EK už prostredníctvom Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca poskytla Ukrajine pomoc vo výške 250 000 eur.

{* sablona=„info­box_v_clanku“ *} Kríza na Ukrajine. Čítajte všetky články.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #humanitárna pomoc #Ukrajina