Mubarak poprel, že by nariadil zabíjanie demonštrantov

Zvrhnutý egyptský prezident Husní Mubarak v stredu pred súdom v Káhire vyhlásil, že nenariadil zabíjanie demonštrantov pri protestoch v roku 2011, ktoré viedli k jeho pádu.

13.08.2014 14:16
Mubarak Foto: ,
Husní Mubarak.
debata

Politik je súdený za spoluúčasť na smrti približne ôsmich stoviek účastníkov protivládnych demonštrácií. Verdikt v tomto procese má byť vynesený 27. septembra, uviedli svetové agentúry.

Mubaraka zvrhli revolúciou začiatkom roka 2011 a kvôli smrti demonštrantov ho už raz súdili. Za vlády islamistického Moslimského bratstva dostal v roku 2012 doživotie, avšak odvolací súd rozsudok vlani zrušil a nariadil opakovanie procesu.

Vlani v auguste Mubaraka prepustili z väzenia a teraz sa zdržiava v režime domáceho väzenia vo vojenskej nemocnici na predmestí Káhiry.

Bývalý egyptský prezident stál pred súdom spolu so svojimi synmi a ďalšími bývalými egyptskými predstaviteľmi. V inom procese mu súd tento rok v máji uložil tri roky väzenia za spreneveru

Jeho synovia Gamál a Alá vtedy dostali za korupciu a spreneveru štyri roky väzenia. Podľa súdu mali použiť verejné prostriedky určené na rekonštrukciu prezidentských palácov na vylepšenie svojich súkromných rezidencií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Husní Mubarak