Thajská vláda odsúhlasila zákon stíhajúci náhradné materstvo

Thajská vojenská vláda v stredu dala predbežný súhlas s návrhom zákona, podľa ktorého by sa mala komerčná forma náhradného materstva stať trestným činom. Novela reaguje na sériu škandálov okolo náhradného materstva z uplynulých dvoch týždňov v Thajsku, uviedla agentúra Reuters.

13.08.2014 17:00
Thajsko, náhradná matka, dieťa, Downov syndróm Foto: ,
Thajská náhradná matka Pattaramon Chanbuaová (21) so synom Gammym, ktorý má Downov syndróm, pre ktorý si ho austrálski rodičia odmietli prevziať.
debata (1)

Najviac medializovaný prípad sa týkal thajskej náhradnej matky, ktorá za peniaze porodila dvojčatá austrálskemu páru. Rodičia si však zobrali len zdravé dievčatko a chlapec trpiaci Downovým syndrómom zostal Thajčanke, ktorá sľúbila, že sa o neho bude starať ako o vlastného.

Organizácie pre ľudské práva potom kritizovali tento druh obchodu, ktorého obeťou sa stávajú chudobné a zraniteľné ženy v krajinách ako India a Thajsko.

Thajské úrady tiež pátrajú po japonskom podnikateľovi, ktorý je podozrivý, že si prostredníctvom náhradných matiek nechal v Thajsku priviesť na svet 13 detí.

Nový zákon stíhajúci osoby, ktoré sa nejakým spôsobom podieľajú na prípadoch náhradného materstva, musí ešte schváliť thajský parlament a kráľ. Ako dlho tento proces môže trvať, nie je podľa agentúry Reuters známe.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #matky #náhradná matka #Thajsko #Pattaramon Chambuaová