Japonsko kritizuje ruské vojenské cvičenie pri Kurilách

Japonsko ostro protestuje proti cvičeniu ruskej armády pri tichomorských Kurilských ostrovov. Tie sa v závere druhej svetovej vojny dostali pod ruskú správu, stále si ich však nárokuje aj Japonsko. Spor o ostrovy je pritom hlavnou prekážkou, prečo spolu Moskva a Tokio doteraz neuzavreli mierovú zmluvu, pripomína agentúra Reuters.

13.08.2014 18:10
Šinzó Abe, Japonsko Foto:
Japonský premiér Šinzó Abe.
debata (6)

Spor sa týka južných Kuríl, štyroch drobných ostrovov, ktoré Japonsko označuje za svoje Severné teritóriá. „Organizovanie takéhoto cvičenia na Severných teritóriách je úplne neprijateľné,“ povedal novinárom premiér Šinzó Abe. Japonské ministerstvo zahraničia už oficiálne protestovalo u ruského veľvyslanca v Tokiu.

Ruské manévre na sporných ostrovoch sa konajú len niekoľko dní potom, čo sa Japonsko pripojilo k protiruskými sankciám. Tie majú Moskvu prinútiť k zmene politiky voči Ukrajine. V rámci cvičenia Rusko nasadzuje vyše tisíc vojakov, päť bojových vrtuľníkov a sto ďalších kusov vojenskej techniky.

Japonský premiér Abe sa od nástupu do úradu snažil zlepšiť vzťahy s Moskvou, začal aj diskusiu o uzavretí mierovej zmluvy. Japonsko a Rusko spájajú záujmy na poli energetiky a Moskva by v nasledujúcich 20 rokoch rada zdvojnásobila vývoz ropy a plynu do Ázie. Japonsko pritom kvôli odstaveniu jadrových reaktorov naďalej prehĺbilo svoju závislosť na dovoze energií.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Rusko #Šinzo Abe #vojenské cvičenie #protiruské sankcie