Vodca doneckých vzbúrencov Strelkov bol vraj ťažko zranený

Vodca doneckých povstaleckých jednotiek Igor Girkin-Strelkov bol ťažko zranený, oznámila v stredu s odvolaním sa na dôveryhodné zdroje tlačová agentúra východoukrajinských vzbúrencov Novorossija. Stav "ministra obrany" samozvanej Doneckej ľudovej republiky je vážny, uviedla agentúra bez ďalších podrobností.

13.08.2014 18:30
Igor Girkin-Strelkov, Ukrajina Foto: ,
Igor Girkin-Strelkov
debata (287)

Strelkova považujú ruské aj ukrajinské médiá za kľúčovú postavu proruskeho povstania v Doneckej a Luhanskej oblasti. Štyridsaťštyriročný ruský dôstojník, podľa nepotvrdených informácií plukovník ruskej vojenskej rozviedky GRU, mal pôvodne svoj ​​hlavný štáb vo východoukrajinskom Slaviansku. Po jeho júlovom páde sa Strelkov presunul do Donecka, kde riadil obranné operácie povstalcov proti postupujúcim jednotkám ukrajinskej armády. Strelkov je skúsený bojovník

Strelkov má za sebou bohatú vojenskú kariéru, zúčastnil sa údajne na oboch vojnách v Čečensku, zapojil sa do bojov v Podnestersku na strane proruských separatistov a v 90. rokoch pôsobil v ruskom oddieli dobrovoľníkov počas vojny v Bosne. Niekoľko rokov sa živil ako novinár, vzdelaním je údajne historik. Jeho blízky druh a spolubojovník Alexandr Borodaj donedávna pôsobil vo funkcii predsedu doneckej povstaleckej vlády.

O zranení žiadne podrobnosti zatiaľ nie sú známe

Žiadne ďalšie informácie o Strelkovovom osude povstalecké zdroje nepriniesli. Nie je ani známe, kde sa povstalecký vodca v čase svojho zranenia nachádzal. Podľa ukrajinských médií ale aj v stredu v Donecku pokračovali tvrdé boje, jednotky ukrajinskej armády postupne zosilňujú zovretie obkľúčeného mesta.

Hovorca armádnej operácie proti povstalcom Andrij Lysenko v stredu na tlačovej konferencii v Kyjeve oznámil, že oddiely separatistov pociťujú katastrofálny nedostatok paliva a potravín. Vzbúrenci sa podľa neho v Donecku úporne bránia, opevňuju svoje postavenie a ostreľujú postupujúce armádne jednotky z tankov a raketometov.

287 debata chyba
Viac na túto tému: #zranený #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Igor Girkin-Strelkov