Amsterdam pre obavy z rasizmu zmení oslavy Mikuláša

Vedenie holandského Amsterdamu a organizátori tamojších osláv svätého Mikuláša vo štvrtok predstavili zámer zmeniť zobrazovanie postavy Čierneho Petra, ktorý je miestnym ekvivalentom čerta, v posledných rokoch sa však stal predmetom protestov ako stelesnenie rasistických stereotypov.

14.08.2014 22:40
debata (36)

Podľa starostu Eberharda van der Laana by mal pomocník Mikuláša (Sinterklaasa) v nasledujúcich rokoch postupne stratiť svoj „negroidný“ výzor a namiesto toho bude len zašpinený od sadzí z komínov, kadiaľ nosí deťom darčeky. Jeden z amsterdamských súdov totiž v júli potvrdil závery antidiskriminačného úradu a expertov OSN, že holandský Zwarte Piet je pre černochov urážkou.

Ako Čierny Peter obvykle vystupujú belosi, ktorí si natierajú tváre na čierno a na hlavu si nasadzujú takzvané afroparochne. Podľa kritikov dlhoročná tradícia pochádza z koloniálnej éry a predstavuje zosmiešňovanie otrokov z Afriky. Veľká väčšina Holanďanov pritom tvrdí, že Čierneho Petra vnímajú ako pozitívnu postavu a nepovažujú ho za prejav rasizmu.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Amsterdam #rasizmus #Mikuláš #čert