Hnutie Boko Haram unieslo sto mladíkov z nigérijskej dediny

Bojovníci islamského hnutia Boko Haram uniesli asi stovku chlapcov a mladých mužov z odľahlej rybárskej dediny na severovýchode Nigérie. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov, ktorým sa podarilo z miesta utiecť. Dedina bola prepadnutá zhruba štyri mesiace po tom, ako členovia Boko Haram uniesli z obce Chibok 270 dievčat. Z nich 219 zostáva stále v zajatí.

15.08.2014 15:40
debata

Príslušníci hnutia Boko Haram zaútočili na dedinu Doron Baga neďaleko brehov Čadského jazera v nedeľu. Ozbrojenci zapálili v dedine domy, chlapcov a mužov vo veku medzi 15 a 30 rokmi naložili na nákladné autá a odviezli, uviedlo niekoľko svedkov. Nezvestných je 97 ľudí, šesť starších mužov v dedine útočníci zabili.

„Nenechali na mieste žiadneho muža ani chlapca, len malé deti, dievčatá a ženy,“ vypovedala obyvateľka dediny Halima Adamuová. „Kričali Alláhu akbar (Boh je veľký) a strieľali okolo seba. Všade vládol chaos, všetci boli vydesení,“ dodala.

Agentúra AFP s odvolaním sa na svedkov napísala, že niektorých zajatcov naložili ozbrojenci na člny a odplávali s nimi cez Čadskej jazero. Incident sa odohral v štáte Borno, ktorý je baštou Boko Haram.

Islamistické hnutie Boko Haram, ktoré Bezpečnostná rada OSN koncom mája zaradila na zoznam teroristických organizácií, dramaticky vystupňovalo počas uplynulého roka útoky na civilistov. Medzi bežné praktiky hnutia patria únosy chlapcov, ktorí sú potom nútení bojovať v ich radoch, a únosy dievčat, ktoré sa stávajú sexuálnymi otrokyňami bojovníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #muži #únos #Boko Haram #Nigéria #islamisti #islamistickí extrémisti