V Islamabade protestovalo proti Šarífovej vláde 60-tisíc ľudí

V pakistanskom hlavnom meste protestovali v piatok desiatky tisíc ľudí proti vláde premiéra Naváza Šarífa. Informovala o tom agentúra AP. Do demonštrácií zvolaných opozičným vodcom Imranom Chánom a vplyvným moslimským duchovným Muhammadom Táhirom Kadrom sa zapojili aj ľudia zo vzdialenejších častí krajiny - protestné pochody vyrazili smerom k Islamabadu už vo štvrtok.

16.08.2014 08:15
Pakistan, protesty, demonštrácia, Islamabad,... Foto: ,
Pakistanský opozičný vodca Imran Chán (v strede) počas demonštrácie v Islamabade.
debata (1)

Napriek zlému počasiu a intenzívnemu dažďu žiadalo v uliciach metropoly Šarífovu ​​rezignáciu viac ako 60-tisíc ľudí. Stúpenci Chána a Kadra plánujú v protestoch pokračovať aj v ďalších dňoch.

Na Chána, niekdajšieho špičkového hráča kriketu, v piatok zaútočili neznámi ľudia, ktorí strieľali po jeho automobile. Opozičného vodcu ale nezranili.

Demonštranti podporujúci Imrana Chána sa búria... Foto: SITA/AP, Anjum Naveed
Pakistan, protesty, demonštrácia, Islamabad, Imran Chán Demonštranti podporujúci Imrana Chána sa búria proti vláde Naváza Šarífa.

Imran Chán žiada odchod Šarífa kvôli tomu, že premiér nenechal vyšetriť obvinenia z podvodov pri minuloročných voľbách. Demonštranti oboch táborov sú rozhorčení slabnúcou ekonomikou, nezamestnanosťou, nekontrolovaným posilňovaním extrémistických skupín a zlým fungovaním základných služieb, ako sú dodávky elektriny, ktoré boli podľa BBC takmer zastavené.

Niektorí pakistanskí predstavitelia sú presvedčení, že za protestami stojí armáda, ktorá chce týmto spôsobom oslabiť civilnú vládu. Štát Pakistan, kde žije 180 miliónov ľudí, bol vo svojej histórii svedkom množstva vojenských prevratov a súperení o moc medzi civilnými a vojenskými vodcami a je kľúčovým problémom pakistanskej politiky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #demonštrácia #Islamabad #Naváz Šaríf