Americké mesto Ferguson ochromili nové protesty

Vyhlásenie mimoriadneho stavu a zákazu nočného vychádzania, nové násilnosti a ďalšie zranenia sú výsledkom pokračujúcich demonštrácií v americkom meste Ferguson, ktoré vyvolala násilná smrť mladého černocha Michaela Browna.

17.08.2014 10:19 , aktualizované: 19:22
Ferguson Foto: ,
Demonštrácia vo Fergusone.
debata (29)

Sobotné rozhodnutie guvernéra amerického štátu Missouri o zákaze vychádzania v noci na nedeľu dav demonštrantov ignoroval, pri zákroku polície bolo sedem ľudí zatknutých a jeden muž za nevyjasnených okolností postrelený.

Neozbrojeného Browna zabil minulý týždeň v noci na nedeľu dvadsaťosemročný belošský strážnik Darren Wilson a mesto kvôli tomu zaplavili od začiatku týždňa protesty a nepokoje. Napätie vyvoláva okrem informácií polície najmä to, že v oblasti, kde prevládajú černosi, tvoria miestny policajný zbor takmer samí belosi.

Nepokoje a násilnosti eskalovali po tom, čo polícia v piatok zverejnila policajtove meno a zároveň dokumenty, podľa ktorých Brown tesne pred svojou smrťou vylúpil obchod. Dav niekoľkých stoviek ľudí potom napadol a vyraboval na trhovisku obchod, v ktorom podľa polície Brown lúpil. Proti policajtom hádzali ľudia fľaše so zápalnou zmesou, policajti zasahovali gumovými projektilmi a slzotvorným plynom.

Guvernér štátu Missouri Jay Nixon sa za zverejnenie záznamu ospravedlnil, pretože to podľa neho mohlo pôsobiť ako snaha zastreleného mladíka dodatočne očierniť. Už v sobotu však vyhlásil v meste mimoriadny stav a zákaz nočného vychádzania s platnosťou od polnoci miestneho času (7:00 SELČ) do piatej hodiny rannej. Protestujúci dav sa síce čiastočne rozišiel, tvrdé jadro afroamerických demonštrantov ale rozohnali nad ránom až ťažkoodenci so štítmi a v prilbách.

Podľa agentúry AP policajti zakročili dymovnicami a slzotvorným plynom. Na miesto prišlo päť policajných obrnených vozov, z ampliónov sa strážcovia poriadku pokúšali demonštrantov varovať pred ďalšími násilnosťami. Sedem osôb pri nočnom zásahu zadržali.

Veliteľ zásahu Ron Johnson ale neskôr povedal, že polícia nezasahovala proti demonštrantom, ale kvôli informácii, že skupina ľudí sa vlámala do miestnej reštaurácie a tiež preto, že sa neznámy muž vyhrážal na ulici strelnou zbraňou.

Jedného muža v kritickom stave previezli do nemocnice po zásahu strelou. K incidentu podľa polície došlo v jednej z miestnych reštaurácií. Policajti pri zásahu proti demonštrantom údajne nestrieľali, neznámy páchateľ z miesta činu ušiel.

Podľa amerických médií smrť Michaela Browna prišlo do Fergusonu vyšetrovať približne päťdesiat federálnych agentov FBI. Vypočuli údajne všetkých očitých svedkov, so závermi svojho vyšetrovania ale zatiaľ novinára nezoznámili.

Americký minister spravodlivosti Eric Holder oznámil, že „kvôli mimoriadnym okolnostiam spojeným s prípadom a na žiadosť Brownovej rodiny“ nariadil ďalšiu nezávislú pitvu tela zastreleného mladíka.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #ferguson