Voči demonštrantom v St. Louis majú zasiahnuť gardisti

Guvernér amerického štátu Missouri nariadil zapojiť národných gardistov proti ľuďom, ktorí na predmestí St. Louis neprestávajú protestovať pre vraždu černošského mladíka.

18.08.2014 08:02 , aktualizované: 20:55
Ferguson, nepokoje, USA, protesty Foto: ,
Na predmestí St. Louis vo Fergusone vypukli aj v nedeľu nepokoje počas protestov pre smrť mladíka Michaela Browna.
debata (81)

Noc na pondelok bola už druhá, kedy platí zákaz vychádzania. Ľudia pred jeho začiatkom vyšli znova do ulíc a polícia proti nim musela použiť slzotvorný plyn. Predmestie Ferguson sa už viac ako týždeň stalo dejiskom násilných demonštrácii, ktoré vyvolalo zastrelenie mladého černocha Michaela Browna príslušníkom polície.

Neozbrojeného Browna zabil minulý týždeň v noci na nedeľu dvadsaťosemročný belošský strážnik Darren Wilson. Napätie vyvoláva okrem informácií polície najmä to, že v oblasti, kde prevládajú černosi, tvoria miestny policajný zbor takmer samí belosi.

Okolo pol desiatej miestneho času (4:30 SELČ) sa polícia stretla s asi 400 protestujúcimi. K rozohnaniu davu, v ktorom bolo podľa televíznej stanice CNN tiež mnoho rodičov s deťmi, použila polícia dymovnice a slzný plyn. Neskôr nasadila údajne aj gumové projektily.

Policajti tvrdia, že museli zasiahnuť, pretože dav začal rabovať a ozývala sa vraj tiež streľba. Dvaja ľudia boli zranení a niekoľko zatknutých. Do pol noci, keď začal platiť zákaz vychádzania, sa podarilo situáciu upokojiť. „Vzhľadom na okolnosti som nemal na výber a musel som znásobiť opatrenia,“ obhajoval zásah policajný veliteľ Ron Johnson.

Nepokoje v americkom Fergusone trvajú už týždeň.
Transparent s nápisom "nestrieľajte".
+9Policajné zložky pripravené na zásah.

Ľudia vo Fergusone nemohli svoje domovy opustiť už druhú noc v rade. Zo soboty na nedeľu však časť demonštrantov zákaz ignorovala, pri zákroku polície bolo sedem ľudí zatknutých a jeden muž za nevyjasnených okolností postrelený. Úrady vraj budú o prípadnom ďalšom predlžovaní zákazu vychádzania rozhodovať podľa situácie zvlášť každý deň.

Podľa amerických médií smrť Michaela Browna prišlo do Ferguson vyšetrovať asi päťdesiat federálnych agentov FBI. Americký minister spravodlivosti Eric Holder oznámil, že „kvôli mimoriadnym okolnostiam spojeným s prípadom a na žiadosť Brownovej rodiny“ nariadil ďalšiu, v poradí už tretiu pitvu tela zastreleného mladíka. Vykonaná bude čo najskôr a má detailne objasniť dráhu guliek, ktoré Browna zasiahli.

Neozbrojeného mladíka strelil policajt 6-krát

Černošský chlapec, ktorého nedávno zabil policajt v meste Ferguson v americkom štáte Missouri, mal v tele šesť strelných rán.

S odvolaním sa na výsledky pitvy to v nedeľu uviedol denník New York Times. Citoval lekára Michaela Badena z New Yorku, podľa ktorého mal 18-ročný Michael Brown dve guľky v hlave, ďalšie skončili v pravej ruke a na vrchu hlavy. Konštatoval, že guľky neboli vypálené z blízka, keďže na tele neboli stopy po pušnom prachu. Pitva bola prevedená aj v Missouri, jej závery však zatiaľ neboli zverejnené. O druhú pitvu požiadala Brownova rodina.

Polícia už zverejnila zábery z obchodu, ktoré ukazujú, že Brown tesne pred incidentom kradol v obchode cigary a zastrašoval majiteľa obchodu. Hnev vyvolal najmä fakt, že mladík bol v čase incidentu neozbrojený.

Nepokoje v americkou Fergusone trvajú už týždeň. Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
Ferguson, nepokoje, USA, protesty Nepokoje v americkou Fergusone trvajú už týždeň.

Obama prerušil dovolenku, čaká ho porada s Bidenom

Americký prezident Barack Obama prerušil svoju letnú dovolenku a nakrátko sa vracia do Washingtonu, kde ho čaká schôdzka s viceprezidentom Joeom Bidenom a poradcami.

Informovala o tom agentúra AP. Biely dom nespresnil, čo bude témou porady. Avšak, podľa AP dôvodom môže byť snaha čeliť kritike, že prezident odpočíva v prímorskom letovisku práve v čase, keď sa odohráva viacero kríz na domácej i zahraničnej politickej scéne.

Obama trávi dvojtýždňovú rodinnú dovolenku na ostrove Martha's Vineyard, ale už počas prvého týždňa sa často vracal k práci. Médiám poskytol vyjadrenia napríklad k americkým leteckým útokom v Iraku či k nepokojom v americkom Fergusone. Vo Washingtone zostane do utorka a zvyšok týždňa strávi opäť s rodinou.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #nepokoje #policajt #streľba #St. Louis