Assange plánuje čoskoro opustiť ekvádorskú ambasádu v Londýne

Zakladateľ servera Wikileaks Julian Assange plánuje čoskoro opustiť ekvádorskú ambasádu v Londýne, kde sa ukrýva pre obavy z vydania do Švédska.

18.08.2014 12:03
WikiLeaks, Julian Assange Foto: ,
Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange počas pondelkovej tlačovej konferencie na pôde ekvádorskej ambasády v Londýne.
debata (3)

Assange to v pondelok oznámil na tlačovej konferencii na pôde ekvádorského zastúpenia, kde žije už viac ako dva roky. Nič bližšie k svojmu zámeru ale neoznámil.

V britských médiách sa objavili správy, že Assangeov zdravotný stav sa výrazne zhoršil a on potrebuje liečbu. Štyridsaťtriročný Austrálčan ale nespresnil, prečo by chcel ambasádu opustiť ani kedy by k tomu malo dôjsť. Potvrdil však, že má určité zdravotné problémy.

Ako uviedol ekvádorský minister zahraničia Ricardo Patino, ktorý sedel na tlačovej konferencii vedľa Assangea, jeho krajina neprestane zakladateľa WikiLeaks podporovať. „Musí to skončiť, dva roky sú už príliš dlhá doba, Julian Assange by mal byť slobodný,“ vyhlásil Patino.

Vo Švédsku hrozia Assangeovi stíhaním pre podozrenie zo znásilnenia. Assange ale tvrdí, že ide len o zámienku, aby mohol byť vydaný do Spojených štátov, kde má čeliť obvineniu kvôli zverejneniu státisícov utajených amerických vojenských správ a diplomatických depeší na internete. Ako Austrálčan v pondelok zdôraznil, švédske úrady za posledné dva roky vo vyšetrovaní údajného znásilnenia nijako nepokročili. „Z ničoho som nebol obvinený,“ povedal Assange.

Na ekvádorskom veľvyslanectve je Austrálčan od 19. júna 2012 a od tej doby budovu neopustil. Assangeov portál WikiLeaks vznikol v roku 2006 a od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov a ďalších citlivých dát. Veľký rozruch spôsobil vo svete v roku 2010, kedy vystavil americké dokumenty, ktoré získal od amerického vojaka Bradleyho Manninga. Manning, ktorý prejavil želanie žiť ako žena a teraz sa volá Chelsea Manningová, bol v USA vlani odsúdený do väzenia na 35 rokov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Londýn #Julian Assange #informácie #Ekvádor