Našli všetkých 17 libérijských pacientov s ebolou, ktorí ušli

Libérijské úrady vypátrali všetkých 17 pacientov s ebolou, ktorí počas víkendu ušli z karančného centra v Monrovii a previezli ich na inú kliniku, uviedol v utorok minister pre informácie.

19.08.2014 12:05
ebola, Lekári bez hraníc, Libéria, Afrika Foto:
Lekári bez hraníc bojujú s ebolou v Libérii.
debata

„S úľavou potvrdzujeme, že sme našli všetkých 17 osôb podozrivých z nakazenia sa ebolou, ktorých sme previezli do špecializovaného centra,“ povedal Lewis Brown.

Minister tiež oznámil, že podľa ošetrujúcich lekárov všetci traja africkí doktori, ktorí dostal experimentálny liek Zmapp na ebolu, vykazujú „pozoruhodné znaky zlepšenia“.

Počet obetí eboly v západnej Afrike už presiahol 1 200

Počet obetí epidémie eboly v západnej Afrike vzrástol na 1 229, oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Doposiaľ bolo uvádzaných 1 145 mŕtvych. Dovedna sa zákernou chorobou nakazilo už viac ako 2 200 osôb v štyroch krajinách.

WHO pripravuje vraj v spolupráci so Svetovým potravinovým programom (WFP) potravinovú pomoc približne miliónu ľudí v karanténnych zónach v Guinei, Libérii a Sierra Leone.

„Pravidelné dodávky jedla sú možným spôsobom, ako obmedziť nevyhnutné presuny,“ stojí vo vyhlásení WHO. Organizácia chce zásobovať pacientov v nemocniciach, ale aj priamo v ich obydliach v oblastiach, v ktorých vlády jednotlivých krajín vyhlásili karanténu. Chce tak predísť ďalšiemu šíreniu choroby.

K opatreniam proti šíreniu choroby sa v utorok pridal aj Kamerun a uzavrel hranicu s Nigériou, ktorá hlási už dvanásť pacientov s ebolou. Ďalších viac ako 190 osôb je v najľudnatejšej africkej krajine pod prísnym dohľadom v karanténe pre prípad, že by sa u nich choroba preukázala. Na ebolu doteraz v krajine zomreli štyria ľudia.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #vírus #WHO #ebola #Libéria