Polícia proti černochom? USA majú problém

Ameriku delí farba pleti. Ukazuje to zastrelenie neozbrojeného afroamerického tínedžera Michaela Browna policajtom v missourskom Fergusone. Stalo sa to 9. augusta.

21.08.2014 09:16
Ferguson, protest Foto: ,
Vo Fergusone, kde policajt zastrelil neozbrojeného černošského tínedžera, neprotestujú len Afroameričania.
debata (32)

Nasledovali protesty, zásahy slzným plynom, zatknutí, medzi nimi aj novinári, a niekoľko ďalších mŕtvych. Situáciu v meste sa teraz snaží kontrolovať Národná garda.

Len v noci z utorka na stredu zatkli vo Fergusone 47 ľudí. Úrady pritom označili dianie v mestečku za pokojnejšie. Neďaleko Fergusonu zastrelila polícia černocha, ktorý mal nôž a javil známky psychických problémov.

Až 65 percent Afroameričanov si myslí, že zásah polície proti demonštrantom v mestečku zašiel priďaleko. Za príliš tvrdý ho však pokladá len tretina bielych obyvateľov Spojených štátov. Ešte väčší rozdiel je v celkovom pohľade na dianie vo Fergusone a na streľbu. Ako dôležitú udalosť spojenú s rasovými problémami ju vníma 80 percent Afroameričanov, ale iba 37 percent bielych opýtaných. A to, že prípad uspokojivo vyšetria, predpokladá len 18 percent černochov. Z bielych Američanov si to myslí 52 percent respondentov. Vyplýva to z prieskumu organizácie Pew Research Centre.

Osemnásťročného Browna zasiahlo šesť výstrelov zo zbrane policajta Darrena Wilsona. Ako k tomu došlo, nie je úplne jasné. Brown bol pred streľbou zapletený do krádeže, ale Wilson o tom nevedel. Podľa Doriana Johnsona, ktorý bol v čase tragédie s obeťou, im vraj policajt v aute povedal, aby zmizli z cesty, po ktorej išli, a vraj ich takmer prešiel.

"Zo strany polície vo Fergusone to bolo viacero zlyhaní. Keď jej príslušník povedal Brownovi, že má vypadnúť na chodník, je to neúcta, s ktorou sa stretávajú mladí farební muži v Amerike každý deň,“ reagoval pre Pravdu Samuel Walker, americký expert na občianske slobody. "Policajt mal povedať: Prepáčte, pane, chcem vás požiadať, aby ste si prešli na chodník. Porušujete zákon a je to nebezpečné pre vás a ostatných. Táto neúcta vytvára hnev a nedôveru k polícii, čo je príčinou problémov v uliciach,“ povedal autor knihy Prezidenti a občianske slobody: Od Wilsona k Obamovi.

Ako sa streľba presne odohrala, je zatiaľ predmetom vyšetrovania, ktoré vedie aj FBI. Iný svedok uviedol, že Brown Wilsona ohrozoval. Do Fergusonu v stredu prišiel americký minister spravodlivosti Eric Holder. Demokratický politik je sám Afroameričan. V denníku St. Louis Post Dispatch uviedol, že vláda podporuje práva na pokojné protesty. Zároveň však požiadal demonštrantov, aby sa dištancovali od tých, čo šíria násilie či využívajú situáciu na rabovanie.

Nedôvera Afroameričanov k systému však nevyplýva z jednej tragickej udalosti. Len v štáte Missouri mal v roku 2013 podľa štatistiky černoch o 66 percent vyššiu šancu, že ho zastaví polícia. FBI uvádza, že v rokoch 2005 až 2012 zomreli pri streľbe dvaja černosi týždenne, keď spúšť stláčal biely policajt. A podľa univerzitnej štúdie uverejnenej začiatkom roka v magazíne Zločin a delikvencia 30 percent Afroameričanov zatknú aspoň raz ešte pred dovŕšením 18 rokov. U Hispáncov je to 26 percent tínedžerov a u bielych 22.

Odborníci však upozorňujú, že z podobných štatistík sa nedajú robiť jednoznačné závery, v koľkých prípadoch a či vôbec ide o rasový problém. Experti v tom však vidia istý začarovaný kruh.

"Je to komplexný a zložitý problém. Mladí černosi v priemere páchajú viac trestných činov, tak ich aj skôr zastaví polícia,“ vysvetľuje pre Pravdu Robert Smith, politológ zo Sanfranciskej štátnej univerzity a autor viacerých kníh o probléme rasizmu v USA. "Polícia tvrdí, že si robí svoju prácu. Nevyhnutne to však vedie k inštituciali­zovanému, rasovo-diskriminačnému správaniu sa bezpečnostných zložiek voči nevinným ľuďom. A dodal by som, že mnoho trestných činov Afroameričanov je spojených s ich sociálnym zaradením. Nepáchajú len viac zločinov, ale sú častejšia chudobní a bez práce, ako je priemer medzi obyvateľstvom,“ vysvetlil Smith.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #protesty #ferguson #St. Louis #černoch