Centrálnu časť Čile zasiahlo zemetrasenie

Centrálnu časť Čile zasiahlo v sobotu popoludní miestneho času (v noci na sobotu SELČ) silné zemetrasenie. Americký geologický ústav USGS najprv informoval, že otrasy mali silu 6,3 stupňa, potom to zvýšil na 6,6 stupňa.

24.08.2014 09:19
debata

Prípadné obete a škody zatiaľ neboli hlásené, uviedla agentúra Reuters. Došlo len k výpadku elektriny, okrem iného aj v čílskej metropole.

Epicentrum zemetrasenia bolo asi 50 kilometrov severovýchodne od prístavného mesta Valparaíso v hĺbke 32 kilometrov. Otrasy boli cítiť aj v metropole Santiagu. Čílske námorníctvo oznámilo, že nie je nutné ohlasovať varovanie pred cunami ONEMI. Zemetrasenie pocítili až na juhu Čile a takisto na západe Argentíny.

Čile je krajinou s jedným z najvyšších výskytov zemetrasení na zemeguli. V roku 2010 ho zasiahlo zemetrasenie o sile 8,8 stupňa. Následná vlna cunami spôsobila v strednom a južnom Čile rozsiahle škody a zabila vyše 500 ľudí. Najsilnejšie zaznamenané zemetrasenie v histórii sa odohralo aj v Čile v roku 1960 – malo silu 9,5 stupňa a zomrelo v jeho dôsledku viac ako 5000 ľudí.

Zemetrasenie bolo aj v Iráne

Severozápad Iránu postihlo zemetrasenie o sile 5,2 stupňa. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americký geologický ústav USGS. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo pri meste Dezfúl, ktoré má okolo 400 000 obyvateľov a leží asi 480 kilometrov od metropoly Teheránu. Okolie mesta je údajne len riedko osídlené. Informácie o zranených či škodách zatiaľ neboli známe.

Otrasy zasiahli rovnakú oblasť pri hraniciach s Irakom už tento týždeň v pondelok. Vtedy mali silu 6,3 stupňa a zranenia utrpelo 60 ľudí.

Irán leží na seizmicky aktívnom zlome a zemetrasenia sú tu pomerne časté. V roku 2003 jedno z nich zničilo historické mesto Bam v juhovýchodnej časti krajiny a pripravilo o život 26 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Irán #Čile