V Libérii podľahol ebole lekár, ktorý užil prípravok ZMapp

Jeden z troch afrických lekárov, ktorí boli infikovaní ebolou a liečení experimentálnym liekom ZMapp, zomrel v nedeľu v libérijskej metropole Monrovii.

25.08.2014 15:09
ebola, vírus, Foto:
Vírus eboly.
debata (1)

Oznámil to libérijský minister informácií Lewis Brown. Liek ZMapp vzbudil nádeje, keď sa po jeho podaní nedávno zotavili dvaja americkí lekári nakazení ebolou. Podľa expertov ale nie je dokázané, že ich uzdravil práve ZMapp.

Japonsko v pondelok oznámilo, že je pripravené poskytnúť liek proti chrípke vyvinutý japonskými vedcami ako možný liek pre pacientov nakazených ebolou. Liek favipiravir je Tokio ochotné vo výnimočných prípadoch ponúknuť ešte predtým, než o jeho možnom použití pre chorých ebolou rozhodne Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Najnovšie epidémia eboly zabila v západoafrických krajinách už viac ako 1 400 ľudí. Vo svete je teraz vo vývoji niekoľko rôznych liekov proti ebole, vývoj je ale v počiatočných fázach a na chorobu neexistuje žiadny schválený liek ani vakcína.

Liek favipiravir vyvinula pobočka japonskej spoločnosť Fujifilm pre liečenie nových alebo opätovne sa objavujúcich vírusov chrípky a japonské ministerstvo zdravotníctva ho schválilo v marci. Hovorca spoločnosti Takao Aoki podľa agentúry AP uviedol, že vírusy eboly a chrípky sú rovnakého typu a že vzhľadom na to, ako tento liek funguje, možno teoreticky očakávať, že bude mať rovnaký efekt u oboch druhov nákazy.

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga uviedol, že Japonsko teraz čaká na rozhodnutie Svetovej zdravotníckej organizácie o použití prípravku pre jednotlivcov infikovaných ebolou. V kritickom prípade je Tokio ochotné liek poskytnúť aj pred vyjadrením WHO. Firma vraj žiadosti zo zahraničia už dostala, nespresnila však, z akej krajiny.

Spoločnosť Toyama Chemical, ktorá je pobočkou spoločnosti Fujifilm, oznámila, že má zásoby favipiraviru (známeho tiež pod komerčným názvom Avigan) pre viac ako 20-tisíc pacientov. Fujifilm teraz rokuje s americkým Úradom pre kontrolu potravín a liekov (FDA) o klinických testoch favipiraviru pre liečbu eboly.

Experti na etiku, ktorých zvolala Svetová zdravotnícka organizácia, už tento mesiac rozhodli, že je etické používať na záchranu osôb nakazených smrtiacim vírusom ebola experimentálnu liečbu, teda zatiaľ neschválené lieky či vakcíny, vzhľadom na rozsah epidémie tejto choroby v západnej Afrike.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #Libéria #ZMapp